Campanya contra el tabaquisme en escolars per evitar el càncer de pulmó

Espanya és líder a Europa en tabaquisme precoç entre els joves, el país on s’accedeix al cigarret de forma més prematura, sobre els 16 anys, per aquest motiu els experts en càncer de pulmó han llançat una campanya amb el punt de mira posat en els escolars: “No deixis que el tabac entri a la teva vida”.

FR_tabac

Aquest és el lema d’aquesta campanya impulsada pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), una entitat formada per més de 390 especialistes en càncer de pulmó del país, en la qual hi ha preocupació per aquestes xifres: un 33% de les noies espanyoles entre 14 i 18 anys fuma i un 29% dels nois.

Les polítiques contra el tabaquisme han estat efectives en la població adulta espanyola, però Espanya segueix al capdavant a Europa en l’accés dels joves al tabac, “un vergonyós primer lloc que hem d’abandonar”, segons ha advertit el doctor Mariano Provencio, president del GECP.

La campanya “No deixis que el tabac entri a la teva vida” consisteix en un concurs d’espots de trenta segons dirigit a escolars de tercer i quart de l’ESO, als quals es pretén plasmar en llenguatge audiovisual la importància de no consumir el primer cigarret .

Els col·legis interessats podran pujar les seves propostes fins al proper 5 de desembre des de la web spots.gecp.org.

“Volem informar i formar perquè rebutgin aquest primer cigarret, el cigarret que els porta a ‘enganxar-se”. Volem que sàpiguen dir’ no ‘conscients de tots els riscos que implica “, ha comentat comenta el doctor Bartomeu Massuti, secretari del GECP i cap d’Oncologia de l’Hospital General d’Alacant.

A més, els especialistes han elaborat una guia de recursos per a l’aula, en la qual s’explica de manera didàctica la vinculació entre tabac i càncer de pulmó, un tumor desconegut per als joves malgrat que és un dels de major incidència i mortalitat en Espanya.

La raó està, segons Massuti, en què els joves creuen que a ells aquest tipus de coses no els afecten, i per això els experts han volgut desmuntar falsos mites i que coneguin la realitat d’aquest tumor, “el més evitable i vinculat al tabac “.

I és que tal com alerten els especialistes, les majors taxes de mortalitat en càncer de pulmó es manifesten sempre uns vint anys després que es produeixin els majors pics de consum de tabac.

El càncer de pulmó causa anualment més de 17.000 morts i cada any es detecten 20.000 nous casos. El consum de tabac és el principal factor de risc d’aquesta malaltia, ja que el 80% d’aquests tumors es deuen a aquest hàbit.