José Ramón Germà Lluch ha estat artífex i testimoni dels grans avenços que s’han produït en la investigació, el diagnòstic i el tractament dels pacients amb càncer durant els 40 anys que fa que exerceix la seva professió. El doctor ha estat un dels padrins que ens ha donat suport a la II edició de la campanya ‘Posem-li pebrots al càncer’ en motiu del Dia Mundial contra el càncer.
1. Què l’ha motivat a donant suport a la Campanya ‘Posem-li pebrots al Càncer’?
Per a mi és molt important participar en iniciatives que aportin valor i millor coneixement d’aquest gran desconegut i temut Don Càncer. A més a més aquesta campanya és creativa i innovadora.
2. Acaba de publicar un llibre ‘Los siete pilares anticáncer’. Quan va pensar en aquest llibre i què l’ha portat a escriure’l?
Quan em vaig adonar que l’eina més resolutiva actual contra aquest Don Càncer es la prevenció, capaç de reduir la incidència de càncer en 5 milions de persones en el any 2020 si se segueixen els hàbits de salut que el llibre desglossa amb detall. Escriure sobre aquesta malaltia de forma que molts dels coneixements desconeguts arribin a la societat civil, és una necessitat per a mi. Crear esperança, treure angoixes i pensat amb el fet que la bona informació ens fa lliures!.
3. Què fa que la dieta mediterrània sigui més efectiva per fer front al càncer respecte a altres dietes, com per exemple, la dels països anglosaxons o escandinaus?
La seva amplia varietat d’aliments que aporten molts principis que ajuden a reduir molts dels insults que ens arriben diàriament. Carotens com el licopen, vitamines A,B i C, polifenols, grasses mono insaturades, àcid fòlic, resveratrol u altres anti-oxidants, fins desenes i desenes de productes bàsics per mantenir l’equilibri de les cèl·lules normals.
4. Quin dels set pilars destacaria com el més nociu o perjudicial?
Probablement el tabac que produeix 6 milions de morts anuals en tot el món. La seva desaparició produirïa un descens del 27% de nous casos de càncer.
5. El Codi Europeu contra el càncer recull recomanacions per a la prevenció del càncer. De quina manera creu que se li podria donar més ressò per fer-lo arribar a més gent?
Potser el llibre “els 7 pilaers anticàncer” és una bona mostra de com fer-lo arribar a la gent, no tan sols els consells sinó també les raons científiques per seguir-los. No estaria malament que alguns mitjans de comunicació fessin ressò de forma reiterada d’aquestes recomanacions. Molt de nosaltres que lluitem dia a dia contra aquest conjunt de malalties estaríem disposats a posar el nostre gra de sorra.
6. A banda de la prevenció, creu que les investigacions podran arribar algun dia a curar el càncer?
El càncer sempre estarà entre nosaltres, perquè de fet és resultat del nostre èxit com espècie, atès que em estat capaços de controlar la majoria de malalties infeccioses i les cardiovasculars. L’envelliment dels teixits es la primera causa de la aparició del càncer i per tant la actual longevitat de la espècie humana associada a la pèrdua de molts dels bons hàbits saludables ho fan inevitable. Però cada dia que passa curem mes càncers i cuidem els nostres malalts millor. Reduirem progressivament el número de morts i també patiment associat als malalts que no puguem curar, que viuran més temps i amb millor qualitat de vida.