Cada any es detecten 3.000 casos de càncer de tiroides, la majoria es curen

Cada any es diagnostiquen prop de 3.000 casos de càncer de tiroides a Espanya. Afecta sobretot a les dones i no es pot prevenir, tot i que el pronòstic és bo, amb una curació situada a l’entorn del 90-95%.

tiroides-cancer

Així ho han posat de manifest diverses societats mèdiques i associacions relacionades amb aquesta patologia, les quals han assenyalat que la incidència augmenta cada any per les millores i l’ús més freqüent dels mètodes diagnòstics.

Els tumors de la glàndula tiroide afecten persones amb edats compreses entre els 20 i 40 anys i són les dones les que presenten tres vegades més probabilitats de patir-los que els homes, segons l’Associació Espanyola de Càncer de Tiroide (AECAT).

Malgrat els importants avenços aconseguits en els últims anys que situen el percentatge de curació al 95%, en la pràctica clínica, tal i com indica la AECAT en un comunicat, “s’observen grans diferències en el diagnòstic i el tractament”.

Per això, l’associació ha decidit que el lema per al Dia Nacional del Càncer de Tiroide sigui “Molt per fer”, ja que, segons la seva presidenta, Carmen Villar, queda molt camí per conèixer millor la patologia, reduir encara més el percentatge amb mal pronòstic, garantir un accés igualitari del tractament i “en última instància per eradicar-la”.

La Societat Espanyola d’Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) explica que aquests tumors es coneixen després una troballa casual, en el transcurs d’una exploració rutinària, “o en forma de nòdul tiroïdal solitari, palpable i indolor”.

El secretari general de la SEORL, Mario Fernández, assegura que gràcies a la major precisió que aporta l’ecografia en alta definició s’ha aconseguit millorar la identificació dels nòduls i, per tant, del diagnòstic.

A més, continua l’expert, els pacients “tenen un millor accés a aquest tipus de proves, que s’han convertit en rutinàries, pel fet de tenir un major nombre d’equips disponibles per realitzar-les en els hospitals”.

Les causes que solen provocar el càncer de tiroide, no són possibles prevenir-les, ja que, segons Fernández, “no hi ha un factor etiològic clarament definit i evitable en la societat”.

En aquest sentit, apunta que l’agregació familiar, els antecedents de radiació o les exposicions a accidents nuclears -a tenir-les en compte en immigrants d’Ucraïna o Bielorrusia- han d’orientar al diagnòstic.

Les probabilitats que el tumor sigui maligne augmenten si el pacient té un historial de radioteràpia o radicació a cap i coll durant la infància o al llarg de vida, el seu historial familiar, ser menor de 20 anys o major de 70, entre altres factors.