Biosimilars que posen la directa

El medicaments biosimilars són una de les àrees del sector farmacèutic amb més perspectives de creixement en els propers anys. De fet, l’entrada d’aquests medicaments en el mercat registra un creixement ni més ni menys que del 40%.

image_content_493876_20181102115439

Els biosimilars són una versió d’un medicament biotecnològic (no estan sintetitzats químicament, sinó que són derivats d’una font biològica com poden ser les proteïnes, els anticossos o les hormones) que té la patent caducada. Desenvolupar aquestes versions és molt complex, requereix d’uns processos analítics molt nombrosos i d’unes exigències de seguretat i eficiència molt altes, però com que és una adaptació d’un fàrmac ja provat, el seu cost de desenvolupament exigeix una inversió per sota de la meitat de la d’un fàrmac nou (300 milions de dòlars vs. 1.000 milions de dòlars).

 A més, ens trobem en un moment clau, perquè comencen a caducar les patents dels primers fàrmacs biotecnològics que es van comercialitzar en els anys vuitanta i seguirà així de manera successiva. “Els medicaments biosimilars aniran agafant una rellevància creixent, perquè els fàrmacs biològics s’estan convertint en motors de la indústria farmacèutica i perquè la biotecnologia i la ciència han fet possible desenvolupaments nous per a malalties complexes com el càncer i les autoimmunes”, explica Isabel Amat, directora d’innovació de la farmacèutica Reig Jofre, que ha apostat per aquesta àrea.
Segons dades de Catalonia Bio, la patronal de les empreses biotecnològiques, a Catalunya hi ha una desena de firmes farmacèutiques, biotecnològiques i de centres de recerca que desenvolupen biosimilars (a l’Estat, segons n’hi ha una quinzena). A aquestes cal sumar-hi les empreses de serveis científics, com Ascil Biopharm, Anapharm Bioanalytics o Kymos Pharmam, que donen valor al sector. A més a més, de les farmacèutiques que han optat per la comercialització d’aquests medicaments com a eina de diversificació del negoci, com Stada i Kern Pharma, de les quals parlem en aquest reportatge, o de la biotecnològica Amgen, que ha creat una unitat de comercialització de biosimilars a Barcelona.

A Catalunya, l’oncologia és una de les àrees terapèutiques principals de desenvolupament en biosimilars, però també es treballa en immunologia, dermatologia, malalties cardiovasculars, respiratòries i del sistema nerviós. Més enllà de la indústria, els experts consideren que s’estan convertint en una eina per reduir la càrrega econòmica dels sistemes de salut. El seu cost és un 30% més barat que un de biològic i es preveu un estalvi de 50.000 a 100.000 milions d’euros.