El medicaments biosimilars són una de les àrees del sector farmacèutic amb més perspectives de creixement en els propers anys. De fet, l’entrada d’aquests medicaments en el mercat registra un creixement ni més ni menys que del 40%.
Els biosimilars són una versió d’un medicament biotecnològic (no estan sintetitzats químicament, sinó que són derivats d’una font biològica com poden ser les proteïnes, els anticossos o les hormones) que té la patent caducada. Desenvolupar aquestes versions és molt complex, requereix d’uns processos analítics molt nombrosos i d’unes exigències de seguretat i eficiència molt altes, però com que és una adaptació d’un fàrmac ja provat, el seu cost de desenvolupament exigeix una inversió per sota de la meitat de la d’un fàrmac nou (300 milions de dòlars vs. 1.000 milions de dòlars).
A Catalunya, l’oncologia és una de les àrees terapèutiques principals de desenvolupament en biosimilars, però també es treballa en immunologia, dermatologia, malalties cardiovasculars, respiratòries i del sistema nerviós. Més enllà de la indústria, els experts consideren que s’estan convertint en una eina per reduir la càrrega econòmica dels sistemes de salut. El seu cost és un 30% més barat que un de biològic i es preveu un estalvi de 50.000 a 100.000 milions d’euros.