Begudes ensucrades i càncer

cola-1

Les begudes ensucrades es defineixen com aquelles begudes amb sucres afegits. Sota aquesta denominació s’inclouen:

  1. refrescos
  2. sucs amb sucres afegits
  3. begudes energètiques i esportives.

Aquestes begudes es caracteritzen per tenir un baix valor nutricional i un elevat contingut en sucres simples en la seva formulació: al voltant de 10g/100mL (el que correspon amb unes 40kcal/100mL). Com una llauna conté 330mL i una ampolla 500mL, aquestes quantitats de sucre s’han de multiplicar per aquest volum. El consum mitjà d’aquestes begudes en 2018 a Espanya va ser aproximadament d’uns 100mL/dia. Existeix una certa tendència decreixent des de 2010 en favor d’altres refrescos amb edulcorants artificials.

QUINS SÓN ELS PRINCIPALS EFECTES EN LA SALUT DE LES BEGUDES ENSUCRADES?

Un dels grans problemes de les begudes ensucrades és que no tenen la mateixa capacitat saciant que els aliments sòlids.
Això vol dir que podem prendre un llauna de refresc gran (50g de sucre) amb facilitat. No obstant això ens costaria molt més consumir la mateixa quantitat en sucre (12-13 terrossos de sucre de 4g).

Així, aquestes begudes poden ser una font important de sucres senzills i calories. Aquestes calories moltes vegades es qualifiquen com a calories buides. Això significa que aporten una quantitat important d’energia però pocs o cap nutrient essencial addicional.

Aquesta aportació calòrica extra en la dieta, conjuntament amb una menor despesa energètica (més sedentarisme i menys activitat física) comporta a un augment de pes. En un extensiu meta-anàlisi van observar que per cada ració de 330mL de begudes ensucrades consumides al dia s’augmentava en 0,12kg de pes a l’any. Aquests increments no semblen molt elevats, però s’ha de tenir en compte el consum acumulat d’al llarg dels anys i que molta gent consumeix més d’una porció al dia.

Actualment el consum de begudes ensucrades és una de les causes més importants de sobrepès i obesitat tant en adults com en nens. Cal recordar que la prevalença de sobrepès i obesitat conjunta a Espanya és del 61.6% en adults i del 34.1% en nens segons dades de l’Organització Mundial de la Salut.

A més els sucres senzills s’absorbeixen ràpidament en el nostre intestí, provocant uns pics elevats de glucèmia (glucosa en sang) i d’insulina. El sobrepès i les altes càrregues glicèmiques promouen la resistència a la insulina, augmenten els marcadors inflamatoris, i estan associades amb un major risc de patir diabetis tipus 2, síndrome metabòlica i malaltia cardiovascular.

En un detallat meta-anàlisi el consum de begudes ensucrades es va associar amb un augment del 18% de patir diabetis tipus 2 per cada ració de 250mL.

En un recent gran estudi epidemiològic als Estats Units d’Amèrica es va observar que el consum de 2 o més racions de begudes ensucrades al dia comparat amb menys d’1 ració al mes augmentava:

 

  • el risc de mortalitat total en un 21%
  • el risc de mortalitat cardiovascular en un 31%
  • el risc de mortalitat per càncer total en un 16%

Fins avui, pocs estudis han investigat les associacions entre el consum de begudes ensucrades i el risc de patir càncer.

CONTINUAR LLEGINT BLOG

RAUL ZAMORA ROS
Institut Català d’Oncologia
Institut d’ Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)