Més de 7.500 especialistes en el tractament del càncer de pulmó d’un centenar de països es reuneixen des de dissabte i fins avui dimarts a Barcelona en el marc del congrés més important sobre aquesta matèria, que se celebra a Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat.
Aquest any el World Conference on Lung Cancer de la International Association for the Study of Lung Cancer se centra en la immunoteràpia i la medicina personalitzada. El cirurgià toràcic Ramon Rami-Porta, un dels participants en la conferència inaugural, va assegurar a l’ACN que el congrés, que ja es va celebrar a la capital el 2015, és una “oportunitat única” perquè els especialistes puguin “entendre millor les armes que tenen per combatre la malaltia”.
Rami-Porta va recordar que l’esdeveniment reuneix tant biòlegs, farmacòlegs, oncòlegs i radioterapeutes i cirurgians com infermeres o ajudants quirúrgics, però també pacients, ja que és rellevant “conèixer la percepció del malalt dels tractaments i les proves diagnòstiques”.
Les millores des del punt de vista farmacològic que s’hi tractaran parteixen del coneixement que el càncer de pulmó “és una malaltia genètica i aquestes alteracions de l’ADN de la cèl·lula tumoral comporten unes alteracions metabòliques” que es poden resoldre amb una medicació específica. Segons el cirurgià de l’hospital universitari Mútua Terrassa, això es pot fer per mitjà de la “teràpia diana”, que, a diferència de la quimioteràpia (que afecta totes les cèl·lules), “va dirigida a una certa alteració provocada per aquesta mutació”.
El congrés també es proposa “entendre millor el problema del control immunològic de les cèl·lules cancerígenes”, va explicar Rami-Porta. “Hi ha fàrmacs que fan que les cèl·lules blanques que combaten les anòmales puguin fer-ho de manera més eficaç”. En aquest sentit, “les teràpies diana i immunoteràpies són les dues línies d’investigació dels últims deu anys que ja tenen resultats efectius i esperançadors sobretot en els malalts amb malaltia disseminada, que eren molt difícils de tractar”.
La copresidenta de l’esdeveniment, Enriqueta Felip, investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap de la Unitat de Tumors Toràcics del Vall d’Hebron, abordarà en una de les sessions plenàries l’epidemiologia i les característiques clíniques del càncer de pulmó en les dones.