Avui, 17 de novembre, Dia Mundial del Càncer de Pulmó

El càncer de pulmó està afectant cada vegada a més dones, de les quals el 22 per cent no són fumadores, segons ha avisat la membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), Rosario García Campelo, amb motiu de la celebració, avui, del Dia Mundial del Càncer de Pulmó.

El-cancer-de-pulmo

A Espanya cada any es diagnostiquen més de 21.000 nous casos de càncer de pulmó, detectats aproximadament un 20 per cent d’ells en dones. De fet, i a causa de l’augment de la incidència, es preveu que aquest any la mortalitat per càncer de pulmó entre la població femenina d’Europa superi la del càncer de mama. “És el tumor sòlid de més impacte per l’elevat grau d’incapacitat i la repercussió social i familiar que té. Tot i que la supervivència ha augmentat un 10 per cent en els últims 5 anys, l’escassetat de símptomes específics provoca que el 50 per cent de els diagnòstics es realitzi en les fases avançades de la malaltia “, ha explicat l’experta.

Altres factors a més del tabac

Tot i que el tabac és el principal factor de risc, es creu que hi ha altres factors ambientals, genètics o de dieta que poden afavorir el desenvolupament d’aquest tumor. Per exemple, l’experta ha comentat que la incidència del càncer de pulmó entre les dones no fumadores pot estar relacionat amb factors hormonals, genètics i metabòlics “encara en investigació”. Així mateix, prossegueix, hi ha alguns factors diferencials entre les dones i els homes. I és que, tal com ha informat la doctora, elles tendeixen a diagnosticar-se en edats més primerenques.

“Les dones amb càncer de pulmó tendeixen a diagnosticar-se en edats més primerenques que els homes i, entre els no fumadors o poc fumadors ha una major proporció d’aquest tumor en dones, el que suggereix una major susceptibilitat genètica en aquesta població als carcinògens presents en el tabac “, ha argumentat García.

El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó ha informat que s’estan analitzant les alteracions moleculars dels diferents subgrups de càncer de pulmó, així com els mecanismes de resistència dels actuals fàrmacs que permetran revertir les resistències que es produeixen actualment a determinats tractaments. “L’objectiu és conèixer els gens alterats en els subgrups per poder bloquejar-los.

Per tant, el panorama que es presenta és un futur esperançador en el sentit que aquests coneixements moleculars donen lloc a la identificació de grups dins d’aquest tumor amb una alteració molecular específica cap a la qual dirigir tota l’estratègia de tractament “, ha emfatitzat Sánchez Torres. Ara bé, tots dos experts han avisat que per poder posar tots els avenços a l’abast dels pacients cal que les autoritats sanitàries augmentin la inversió, es “comprometin” amb aquest tumor i s’eliminin les equitats en l’accés a les teràpies més innovadores entre les diferents comunitats autònomes.