Associen contaminació i mortalitat per càncer de ronyó, uretra i colorectal

Investigadors de l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona i de la Societat Americana contra el Càncer, han portat a terme un nou estudi epidemiològic a gran escala on vinculen alguns contaminants de l’aire amb la mortalitat per càncer de ronyó, de bufeta i colorectal. La relació entre la contaminació atmosfèrica i el càncer de pulmó ja era coneguda, però, aquests són els primers resultats que associen la pol·lució amb altres tipus de càncer.

contaminacion_medioambientalweb_1

La investigació, publicada a la revista Environmental Health Perspectives, va fer un seguiment durant 22 anys (de 1982 a 2004) a més de 600.000 persones adultes d’Estats Units que formen part de l’Estudi II de Prevenció contra el Càncer. L’equip científic va relacionar la mortalitat per 29 tipus de càncer amb l’exposició residencial a tres contaminants ambientals: PM2.5, diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3).

D’entre tota la població estudiada, es van registrar més de 43.000 morts per càncer no pulmonar. Les partícules PM2,5 es van associar amb la mortalitat per càncer de ronyó i bufeta, amb un augment del 14 i del 13 per cent, respectivament, per cada increment d’exposició de 4.4 mg / m3. D’altra banda, l’exposició a NO2 es va associar amb la mortalitat per càncer colorectal, amb un augment del 6 per cent per cada increment de 6.5 ppb. No es van observar associacions significatives amb altres càncers.

Michelle Turner, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, ha explicat que “encara que nombrosos estudis relacionen la contaminació de l’aire amb el càncer de pulmó, encara hi ha poca evidència científica amb altres tipus de càncer”.

“Aquest estudi suggereix que la contaminació de l’aire no s’associa amb la majoria de càncers, però l’associació amb morts per càncer de ronyó, bufeta i colorectal mereix més investigació”, ha conclòs Turner.