Del 13 al 17 de setembre tindrà lloc a la Fira de Barcelona el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Médica (ESMO). Més de 2.000 resums seran presentats i debatuts per més de 300 experts.
L’ESMO Congress 2024 és una plataforma d’oncologia d’influència mundial per a clínics, investigadors, defensors dels pacients, periodistes i representants de la indústria sanitària de tot el món. El Congrés ESMO 2024 atraurà a més de 30.000 participants per compartir les últimes dades sobre la recerca contra el càncer i iniciar debats amb visió de futur.
El programa del Congrés d’enguany inclourà, entre d’altres:
- Estudis que poden canviar la pràctica clínica: entre ells, noves combinacions terapèutiques per al tractament del càncer de pròstata, fetge, càncer cervical i de bufeta.
- Estudis que aborden càncers amb altes necessitats no cobertes: per exemple, un nou estàndard d’atenció en el tractament del càncer anal i els primers assajos en glioblastoma i glioma.
- Els efectes a llarg termini de la immunoteràpia en diversos entorns de la malaltia: inclouen un assaig de canvi pràctic en càncer de mama triple negatiu i dades prometedores també en el tractament del melanoma.
- Enfocaments innovadors en noves vies de recerca i cura del càncer, amb temes que van des de la integració de la IA aplicada al diagnòstic i tractament molecular, passant per l’aplicació de teràpies sistèmiques per millorar la qualitat de vida dels pacients, des de la necessitat d’investigar la resistència al tractament, fins a solucions pioneres per a entorns de malaltia malament coberts.
- La recerca preparada per canviar la manera d’assessorar els pacients: l’àrea de seguretat de la lactància després del càncer de mama serà abordada en diferents estudis internacionals.
- Investigació en fase primerenca sobre dianes moleculars prometedores en tumors sòlids, inclosos càncers de mama, càncer de glàndula salival i càncers ginecològics avançats.
- I l’impacte transformador de la intel·ligència artificial en l’atenció del càncer dins del camp en evolució de la medicina de precisió; els factors subjacents que contribueixen a l’epidèmia mundial del càncer jove; i el potencial de la ciència clínica i preclínica en la comprensió del mecanisme de reparació de l’ADN.
El problema del ‘burnout’ dels oncòlegs
A les portes del congrés, la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) i la ESMO remarquen que en els últims anys, i especialment després de la pandèmia de COVID-19, la situació de desgast mental dels oncòlegs s’ha agreujat, amb enquestes recents que indiquen que fins al 57% dels professionals europeus se senten afectats pel burnout, i més del 40% estan en risc de sofrir problemes de benestar psicològic. En opinió del doctor Andrés Cervantes, president de l’ESMO, l’èxit del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i la reducció de les desigualtats en l’accés a l’atenció oncològica depenen del fet que aquesta crisi de desgast professional s’abordi de manera urgent i coordinada.
La doctora Elena Élez, oncòloga experta en càncer de còlon de l’Hospital Vall d’Hebron i membre dels Grups de Treball de Resiliència de ESMO i SEOM, ha assenyalat que la tendència a Espanya va en línia amb l’observat per la societat europea. Per la seva banda, el doctor César Serrano, secretari de la SEOM, la situació de la incidència de burnout en l’oncologia mèdica a Espanya és preocupant perquè un impacte negatiu del treball en el professional mèdic acaba repercutint en la qualitat assistencial i en el pacient i per això cal abordar-ho com abans, millor.
Font: ESMO i SEOM