El 31 de març es commemora el Dia Mundial del Càncer de Còlon, jornada per sensibilitzar sobre el tipus de càncer més freqüent en homes i dones. Un estil de vida saludable quan a alimentació i activitat física i participar en el Programa de Detecció Precoç, pot prevenir l’aparició d’aquest tipus de tumors.
A Catalunya, en 2022, s’han detectat 6.680 casos de càncer de còlon, un 40,4% més que l’any anterior. En homes, és el tercer més freqüent, per darrera del càncer de pròstata i pulmó, mentre que en dones, és el segon, per darrera del càncer de mama. Segons xifres de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), els casos de càncer de còlon que es diagnosticaran el 2023 a Espanya el situaran com el tercer tipus de càncer més freqüent, per darrera dels tumors de pulmó i mama, però se situarà el primer si sumem el casos de càncer de còlon amb el dels de recte. La supervivència a 5 anys d’aquest càncer està entorn al 63% en ambdòs sexes.
Xifres de la SEOM per 2023
FACTORS DE RISC:
Hi ha diversos factors de risc que poden produir càncer de còlon, molts d’ells evitables seguint un estil de vida saludable.
DIAGNÒSTIC PRECOÇ, SIMPTOMATOLOGIA I DIAGNÒSTIC
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon està adreçat a persones a partir dels 50 anys, que són convidades, mitjançant una carta, a fer-se una prova de sang en femta. Aquesta analítica senzilla, que es pot fer a casa, és capaç de detectar la malaltia en fases inicials.
Pel que fa als símptomes, aquest tipus de tumors no solen presentar-ne en fases inicials. Per això, és important consultar al metge si apareixen:
El diagnòstic se sol confirmar amb una colonoscòpia, és a dir, la inspecció del budell gruixut (el còlon) mitjançant un tub flexible amb unes càmeres que s’introdueixen per l’anus. Altres proves complementàries són biòpsies, analítiques, radiografies, TAC i altres.
TRACTAMENT
Els tumors en estadis primerencs i els pòlips benignes que poden esdevenir càncer en el futur es poden extreure durant la colonoscòpia i també mitjançant una laparoscòpia (realització de 3 o 4 petites incisions a l’abdòmen per extirpar els tumors i, si cal, els ganglis limfàtics). Per altres tumors, es practica una cirurgia que pot ser oberta, si és possible connectar la part sana del budell gruixut fins a l’anus; o estomia, si no és possible i s’ha de connectar la part final del budell a un orifici a la pell on es col·locaria l’estoma. A més, el pacient pot rebre quimioteràpia, radioteràpia, immunoteràpia i teràpies biològiques, depenent de l’estadi de la malaltia.
DIÀLEG ‘CÀNCER COLORECTAL: DE LA DETECCIÓ PRECOÇ A LA INNOVACIÓ TERAPÈUTICA’
Aquest 29 de març vam organitzar el Diàleg FECEC “Càncer colorectal: de la detecció precoç a la innovació terapèutica”, xerrada en directe en el nostre canal de YouTube. En el diàleg, va comptar amb la participació de la Dra. Elena Élez, oncòloga i coordinadora del Comité Multidisciplinari de Tumors de Còlon i Recte de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO); Ariadna Garcia, infermera de recerca de la Unitat de Tumors de Còlon i Recte del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO); i Meritxell Jané, pacient que ens va donar el seu testimoni sobre la malaltia. La periodista i corresponsal internacional Rosa Maria Calaf var ser l’encarregada de moderar la xerrada.
Pots trobar el Diàleg FECEC en el nostre canal de YouTube.