Aprovada la Memòria d’Activitats de la FECEC del 2020

La Junta i l’Assemblea General de la FECEC, reunida el 17 de maig, ha aprovat, entre d’altres punts, els comptes de l’any 2020 i la Memòria d’Activitats de la Federació.

Captura de pantalla 2021-05-18 a las 13.08.58

El més destacat del 2020

A mitjans de març es complia un any de pandèmia, que ha trasbalsat la societat, afectant especialment els pacients amb càncer, les seves famílies i el funcionament de les entitats d’aquest àmbit.

Durant l’estat d’alarma el sistema sanitari públic va quedar col·lapsat, amb programes de detecció precoç de càncer aturats i l’atenció primària desbordada. Els grans oblidats han estat els pacients oncològics. Per a la Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM), el 2020 s’han deixat de diagnosticar 1 de cada 5 casos de càncer a Espanya. Segons dades del Departament de Salut, el 2020 es van diagnosticar a Catalunya un 12% menys de casos de càncer respecte al 2019. Ara bé, en la primera onada, els diagnòstics van arribar a caure un 38%. L’atenció primària encara no s’ha recuperat. A més, com a conseqüència dels efectes de la pandèmia, ha augmentat un 21% la demanda de serveis d’atenció psicosocial que ofereixen les entitats.

Un altre dels efectes de la pandèmia per les entitats ha estat la necessitat de reorganització i aprendre a treballar d’altres maneres, com acompanyar en la distància. La FECEC ha multiplicat esforços per fer d’altaveu d’aquesta preocupant situació que han viscut pacients i familiars, així com donar suport a les entitats federades per superar els efectes de la pandèmia.

SERVEIS A LES ENTITATS

  • Durant l’any 2020, la FECEC ha assistit a 66 reunions en representació de les entitats federades en més de 7 òrgans i/o entitats.
  • La FECEC ha atès i derivat 148 peticions externes cap a les entitats federades.
  • La FECEC ha enviat 42 butlletins, 40 reculls de premsa setmanal.
  • La FECEC ha participat en 3 jornades de divulgació i sensibilització.
  • Ha organitzat les 12 reunions dels 3 grups de treball. Ha organitzat 6 sessions de formació i unes jornades de reflexió estratègica.

 

FONT DE CONEIXEMENT
També ha editat l’informe La FECEC en Xifres 2019, on es detallen els diferents serveis actuacions que s’han realitzat durant l’any en el conjunt de les entitats per atendre el total de 16.000 pacients i famílies.

PROGRAMA DE PREVENCIÓ I DIVULGACIÓ
La FECEC ha organitzat 95 activi- tats amb 65.000 participants i un impacte a més de 111.000 persones.

PROGRAMA DE FOMENT DEL VOLUNTARIAT EN L’ÀMBIT ONCOLÒGIC
La FECEC ha organitzat 3 cursos de formació bàsica, 1 curs d’aprofundiment i una càpsula de formació. Els cursos han estat presencials, amb un número reduït de partici- pants amb 75 voluntaris formats, més la jornada XVI Trobada de Vo- luntariat en l’àmbit oncològic amb 160 inscrits i 127 voluntaris que s’han connectat i s’ha organitzat 1 càpsula de formació per els coordinadors de voluntariat.

PROGRAMA DESPRÉS DEL CÀNCER

  • Organització de 2 cicles de xerrades online “Després del càncer” amb uns 80 participants.
  • Reprèn, servei d’orientació laboral després del càncer: iniciat l’abril 2017. Ha atès 58 peticions.
  • Consolidació de l’espai digital www.despresdelcancer.cat amb 80.108 visites i 120.000 pàgines vistes.
  • Finalització, presentació i formació del protocol per empreses realitzat per a Mutua Asepeyo per promoure la gestió del càncer en l’àmbit laboral entre les empreses mutualistes.
  • Consolidació de la prova pilot al Vallès Oriental “Què fer quan apareix el càncer a la feina” amb 4 empreses OncoCompromeses, i 9 intervencions.

 

Captura de pantalla 2021-05-18 a las 12.37.44

Podeu descarregar-vos aquí la MEMÒRIA COMPLETA.