Any Internacional de les Fruites i Verdures

Impulsat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat

282x280_logo-any-cat.jpg_442132667

Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures. Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures. Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures. Són tres dels objectius establerts per les Nacions Unides (FAO) en l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV), que se celebra el 2021, amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”.

La FAO també vol incidir en altres aspectes, com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el reciclatge i la reducció del malbaratament a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

En aquest context, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha activat un espai web en què confluiran les iniciatives que s’impulsin al llarg de l’any, en consonància amb els objectius  de l’AIFV, adaptades a les realitats socials, econòmiques i culturals del país. El web inclourà notícies, enllaços cap a recursos científics, receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. Així mateix, allotjarà una secció que desmuntarà mites comuns erròniament vinculats a les fruites i hortalisses, des dels punts de vista nutricional, gastronòmic i de seguretat alimentària, entre d’altres.

Quanta fruita i verdura es recomana menjar?

Està establert que els beneficis per a la salut de les persones comencen amb un consum d’una quantitat mínima de  5 racions diàries de fruites i hortalisses. Aquests aliments s’han d’oferir a partir dels 6 mesos d’edat, i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable. Fruites i verdures són fonts de fibra dietètica, vitamines i minerals, així com també altres substàncies fitoquímiques beneficioses.

Com a part d’una alimentació saludable, les fruites i les hortalisses poden ajudar a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com el sobrepès i l’obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.