“Amb hàbits de vida saludables s’evitarien el 40% dels tumors”

Entrevista el cap d’oncologia de la Vall Hebron, Josep Tabernero, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.

josep-tabernero-es-uno-de-los-cientificos-mas-influyentes-del-mundo-4221

Aprofitant que el 4 de febrer és el Dia Mundial Contra el Càncer, visita l’ARA una de les màximes autoritats mundials en aquesta matèria, el cap d’oncologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Tabernero.

Ha començat el dia avui a París.

Dilluns a la nit celebràvem els 20 anys de la constitució de la Carta Europea Contra el Càncer. Aquests actes serveixen per fer que tots els actors socials es conscienciïn de la importància que té el càncer, que és una malaltia que es pot lluitar, que es pot tractar. Però que hem de fer molts esforços per investigar cada vegada més i sobretot per prevenir-la. No ens oblidem que entre el 40 i el 50% dels tumors avui dia podrien ser prevenibles.

Evitant el tabac, menys alcohol, dieta equilibrada, fer exercici tres cops per setmana, evitar exposició al sol… N’evitaríem la meitat?

Amb això n’evitaríem el 40%. Hi ha set maniobres d’aquest decàleg que només tenen un cost educacional, de conscienciació. D’altres sí que tenen un cost sanitari, com el programa de vacunació o d’ screening de càncer de còlon i recte o de mamografies. Quan abans diagnostiques la majoria de malalties, tens un millor pronòstic, els tractaments funcionen millor i també tens més possibilitats de curar-te o ser un llarg supervivent. Queda aquest 10% entre el 40 i el 50%, i això és perquè hi ha una sèrie d’investigacions avui dia que encara no estan finalitzades. Per exemple, de moment està demostrat amb animals de laboratori que si hi ha una prolongació de la lactància materna tenim un microbioma més favorable amb edats inicials del desenvolupament, i això pot contribuir que hi hagi menys tumors en el futur.

D’aquests consells preventius contra el càncer, quins són els més importants?

El tabac s’ha d’evitar. És un carcinogen per a moltes malalties tumorals i també per a malalties cardiovasculars i neurològiques. També hem de disminuir el consum d’alcohol. Deixem el vaset de vi a l’hora de dinar.

Deixem-lo o deixem-ho aquí?

No, deixem-ho aquí i no passem d’aquí. I el tercer és la dieta equilibrada, que inclou pocs greixos, poca carn vermella, amb molta fibra i combatre l’obesitat i fer exercici. El cost d’això és 0, és més aviat un cost educacional.

Deu aplaudir les mesures de restricció del trànsit a les ciutats.

El grau de contaminants que tenim en el nostre entorn és un factor molt important per al càncer, i ho hauríem de disminuir. I quan parlem de contaminants parlem de radiacions: ens hem de protegir de les radiacions ultraviolades del sol, de les naturals i ionitzants, moltes vegades produïdes per un excés de proves radiològiques que fem.

Els cinc tipus de càncers més comuns en els homes són el de pulmó, estómac, fetge i colorectal.

A l’home el més freqüent és el càncer de pròstata, però aquest a vegades no es comptabilitza perquè no tots són molt agressius.

Com tenim la superació d’aquest tipus de càncer?

Per prevenir del tumor de pròstata encara no hi ha gaires recomanacions, però sí que sembla que fer una dieta equilibrada i fer exercici té a veure amb els tumors que tenen un comportament hormonal, com el de pròstata, però també el de mama o endometri.

I els càncers més comuns en la dona: mama, pulmó, estómac, còlon recte i coll de l’úter?

Sí. S’està avançant en tots aquests tumors: el càncer de mama continua sent el més freqüent en dones sense cap dubte, però solament pel fet de fer les mamografies en les edats de més risc, entre els 50 i els 70 anys. Avui dia el percentatge de curació del càncer de mama és superior al 95%.

95?

S’ha aconseguit sobretot amb les mesures de screening. Amb el càncer de còlon i recte volem intentar el mateix: implantar bé el test de sang oculta en femta. També ens passa que quan implantem maniobres com aquesta, el grau de compliment de la població al començament és baix.

M’agradaria que adrecés algun missatge a les persones que tenen càncer o fins i tot que han recaigut.

Que s’està investigant molt, que hi ha molts tractaments nous que abans ni ens pensàvem, i que la supervivència del càncer està augmentant. Fa quinze anys, la supervivència del càncer era d’un 30%, i avui dia estem entre el 55 i el 60%. El que volem és prevenir millor, diagnosticar els càncers com abans millor, tractar-los de la manera més efectiva; i per últim, els que podem curar quan ja estan ben establerts, curar-los, i els altres transformar-los en una malaltia crònica. En aquest sentit, la immunoteràpia és una gran revolució.

Com supera aquells segons de “i si em troben alguna cosa”?

És un enfocament vital a la vida. Jo soc de les persones que penso que el que hagi de passar com abans ho sàpigues millor, perquè tens més possibilitats de reaccionar. Tenir aversió a conèixer la situació de l’organisme, que pot donar lloc a malalties, és una de les coses que hem de combatre.