Aconsegueixen reduir la mida de la metàstasi de càncer de bufeta

Un assaig dut a terme en hospitals de diversos països, entre ells l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ha aconseguit reduir la mida dels tumors metastàsics de bufeta utilitzant un tractament d’immunoteràpia.

 

Reduir el tamany de la metàstasi de càncer de bufeta

La investigació, publicada a la revista “Nature”, obre noves esperances davant d’un càncer de mal pronòstic, amb opcions terapèutiques escasses i de baixa eficàcia. En l’assaig han participat una vintena d’hospitals, molts dels EUA, i entre ells el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) com a únic centre espanyol, on ha participat la oncòloga i investigadora clínica Cristina Cruz, doctora del Grup de Desenvolupament Clínic precoç de Fàrmacs del VHIO.

Els tumors de bufeta són més freqüents en homes que en dones, amb una incidència de 39 casos per 100.000 habitants, i és el quart tumor en incidència entre els homes i el cinquè a la població en general. Segons els metges, és un tumor molt relacionat amb el consum de tabac i sol tenir mal pronòstic, amb relativament poques opcions terapèutiques, de manera que qualsevol millora en el seu tractament i en la supervivència d’aquests pacients suposa un avanç.

Segons ha explicat la doctora Cruz, una investigació prèvia havia detectat que la proteïna PD-L1 es troba en una gran varietat de tumors i facilita a les cèl·lules tumorals escapar de la vigilància del sistema immune. La idea inicial d’aquest estudi es basava en aquesta troballa i proposava administrar immunoteràpia dirigida a bloquejar la PD-L1 del tumor, que es troba present en un 30% dels tumors metastàsics de bufeta, amb la idea de compensar així aquest intent de burla al sistema immune per part de les cèl·lules tumorals.

Els resultats d’aquest assaig clínic amb un fàrmac anti-PD-L1, van confirmar aquesta idea i els metges van comprovar que a l’administrar immunoteràpia es va restaurar la resposta immunològica dels pacients i va disminuir la mida del tumor en un 43% dels pacients tractats en els que el tumor presentava la proteïna PD-L1.

La immunoteràpia es basa en utilitzar el propi sistema immune del pacient amb càncer per lluitar contra les cèl·lules canceroses. En els últims anys, la immunoteràpia havia mostrat la seva eficàcia en el melanoma metastàsic, i també en alguns tumors de pulmó i ronyó, el que va animar a la comunitat científica a seguir buscant respostes en altres tumors. Ara, aquesta investigació ha demostrat la seva utilitat també en el càncer de bufeta metastàtic i obre així la porta a un augment d’opcions i estratègies terapèutiques.

Després d’aquests resultats, els investigadors ja han dissenyat un assaig en fase III que s’iniciarà pròximament en diversos hospitals espanyols.