Dia Mundial contra el Melanoma 2024

Dijous, 23 de maig, se celebra el Dia Mundial contra el Melanoma. Aquest tipus de càncer de pell és una malaltia poc freqüent però amb una mortalitat elevada. A Catalunya, segons xifres del Pla director d’oncologia i registres poblacionals de càncer de Girona, Lleida i Tarragona, 1.058 persones van ser diagnosticades de melanoma i 7.881 a Espanya, segons xifres de la SEOM.

Aquest tipus de càncer és el més freqüent dels càncers de pell, però el més agressiu, tot i l’alta taxa de supervivència tant en homes com en dones (84,4% en homes i 89,6% en dones a Catalunya).

El melanoma està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida i que apareix en els llocs del cos més exposats. Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies. De fet, l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important d’aquest tipus de càncer de pell, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

Què cal fer per evitar patir un melanoma?

Una correcta protecció solar és fonamental per evitar el risc de contraure un melanoma.

La prevenció del melanoma comporta:

  • Limitar l’exposició als raigs ultraviolats (UV)
  • Fer servir protecció solar (crema solar amb factor de protecció +50; roba de cotó, barret, ulleres de sol i fotoprotector labial).
  • Evitar les càmeres de bronzejat i els llums artificials ultraviolats
  • Protegir els nadons i els infants del sol, doncs la seva pell és més sensible que la dels adults
  • Vigilar les pigues anormals (amb la regla ABCDE – asimetria, vora, color, diàmetre i evolució-).
  • Evitar tenir un sistema immunitari dèbil.

“Amb el sol, no te la juguis!”, campanya de protecció solar 2024 de la FECEC Junts contra el Càncer

A partir del 23 de maig, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) enceta la campanya anual de protecció solar amb tota una sèrie de consells online i diverses activitats sobre la protecció solar al territori. Enguany, el lema és “Amb el sol, no te la juguis!” i tindrà una especial incidència en la protecció solar per a nadons i infants.