Nous models animals reprodueixen amb fidelitat el tumor de cada pacient

La implantació de cèl·lules cancerígenes del pacient en el mateix òrgan de ratolins permet reproduir amb molta precisió l’evolució i malignitat del tumor. Això obre la possibilitat de preveure recaigudes i anticipar quin tractament serà més eficaç i menys tòxic.

Nous models de ratolins pel càncer

Un equip de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL) ha desenvolupat uns nous models animals que reprodueixen amb tota fidelitat l’evolució i malignitat de diferents tumors humans.

Això permet seguir en paral·lel l’evolució del tumor en el pacient que pateix la malaltia i en un animal de laboratori, en aquest cas ratolins; i preveure possibles recaigudes i anticipar quins tractaments seran més eficaços.

La tècnica es basa en l’ús de models ortotòpics de ratolí, mitjançant la implantació de tumors humans en l’òrgan corresponent del ratolí. Així, per exemple, quan es fa una biòpsia al pacient o se li extreu el tumor, es poden implantar les cèl·lules cancerígenes al mateix òrgan al ratolí.

D’aquesta manera, el model animal reprodueix les característiques histològiques, genètiques i epigenètiques dels tumors humans, així com els patrons de disseminació del tumor, cosa que no s’aconsegueix amb altres mètodes d’implantació.

Per la seva banda, es pot aplicar el mateix tractament que rep el pacient al ratolí, i seguir-ne l’evolució, la qual cosa obre la porta a valorar el risc de patir recaigudes així com el tractament més eficaç i amb menys efectes secundaris en cada cas, aconseguint una teràpia personalitzada, ja que cada pacient tindria el seu model animal corresponent.

L’equip de l’ICO-IDIBELL, en col·laboració amb el CNIO de Madrid, i el Boston Children’s Hospital ha aconseguit amb èxit obtenir models en càncer de còlon, pulmó i ovari.

Els resultats en càncer de pulmó s’han publicat a la revista Cancer Research.