Dia Internacional del Treball 2025: la necessitat del retorn progressiu a la feina de les persones amb càncer

En el Dia Internacional del Treball, la FECEC Junts contra el Càncer se suma a la campanya de la European Cancer Leagues (ECL), que enguany incideix en la importància i la necessitat de garantir el retorn progressiu a la feina per a les persones amb càncer.

El retorn progressiu a la feina ajuda molt les persones amb càncer un cop finalitzen el seu tractament contra la malaltia i han de reprendre la seva activitat laboral. Aquesta és una de les principals conclusions del 1r Baròmetre Càncer i Treball a Espanya, presentat per la FECEC Junts contra el Càncer el passat octubre.

Algunes de les dades que se’n van extreure, i que la FECEC destaca coincidint amb el Dia Internacional del Treball, són:

  • Que encara hi ha estigma sobre el càncer en l’entorn laboral: el 12% de les persones que tenen càncer no ho comunica a la seva empresa; el 35% de les enquestades pensen que les persones amb càncer no tenen les mateixes oportunitats laborals que la resta de persones treballadores; el 66% se sent vulnerable en el seu lloc de feina; i el 12% ha sentit distanciament per part de companys/es i superiors a la feina.
  • El retorn progressiu a la feina ajuda les persones amb càncer: el 45% de les persones que han patit càncer no ha fet un retorn progressiu a la feina; el 97% de les que sí ho han fet ho considera positiu; i al 52% de les persones diagnosticades els hagués agradat fer-ho.
  • Les empreses han de tenir un protocol per gestionar els casos de càncer a la feina: el 48% de les persones treballadores afirma que les baixes de les persones amb càncer no es cobreixen; el 31% opina que les empreses no donen prou suport a les persones treballadores amb càncer; i el 64% reclama un protocol per gestionar l’impacte del càncer a les organitzacions.

CAMPANYA DE LA EUROPEAN CANCER LEAGUES

En el Dia Internacional del Treball, la European Cancer Leagues remarca que:

  • Un diagnòstic de càncer pot tenir efectes dràstics en la carrera professional d’una persona, a més de suposar un impacte físic i mental en els pacients i els seus éssers estimats. A Europa, al voltant d’1,6 milions de persones en edat laboral són diagnosticades amb càncer cada any. El tractament d’aquests casos sovint comporta llargs períodes de baixa mèdica, amb l’absència laboral resultant i possibles restriccions econòmiques.
  • Més de 12 milions de supervivents de càncer viuen a Europa, i molts d’ells esperen tornar a treballar. Però trobar el camí de tornada al lloc de treball no sempre és senzill. De fet, els supervivents de càncer tenen un risc 1,4 vegades més alt de desocupació en comparació amb els seus companys que no han patit la malaltia.
  • Tornar a treballar o continuar treballant és molt important per a moltes persones que viuen amb càncer o que l’han superat. El treball significa ingressos, contactes socials i, per a alguns, un sentit d’identitat. Per a molts supervivents de càncer, tornar a treballar és un pas clau en la recuperació.
  • Hi ha poques mesures legislatives o polítiques a nivell nacional que abordin específicament les necessitats de les persones afectades pel càncer. Per garantir un millor suport als pacients i supervivents de càncer que busquen tornar a treballar, necessitem urgentment un marc regulador sòlid a la UE. Aquest hauria de posar un èmfasi especial en les persones que afronten una major vulnerabilitat al mercat, incloent-hi els autònoms, els immigrants, les dones i els joves.