Com cada any, Catalunya s’uneix a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) el 6 d’abril, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir-se activa i reduir el sedentarisme per millorar la salut i el benestar general, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) lideren aquesta iniciativa, que s’allargarà durant quatre setmanes, de l’1 d’abril al 5 de maig.

Diversos estudis han demostrat que realitzar activitat física de manera regular redueix el risc de patir diversos tipus de càncer. De fet, aquest és el 4t punt del Codi Europeu contra el Càncer:
Les persones amb una activitat física insuficient tenen un risc més elevat de desenvolupar càncer.
Els estudis indiquen que les persones que practiquen de 3 a 4 hores setmanals d’activitat física aeròbica d’almenys intensitat moderada tenen menys risc de patir càncer de còlon i càncer de mama, en comparació de les persones sedentàries.
Es considera que fer com a mínim de 30 a 60 minuts diaris d’activitat física d’intensitat moderada a vigorosa disminueix el risc de patir aquests dos tipus de càncer.
S’entén per activitat física moderada aquella que no ens deixa esgotats, que no ens fa suar excessivament. Alguns exemples són: l’aiguagim, els balls de saló, les caminades, etc.
Per activitat física vigorosa s’entén aquella que suposa un esforç realment superior a l’habitual, aquella que ens fa suar força, que suposa una fatiga. Alguns exemples són: anar a córrer, practicar esports d’equip, jugar a tenis, practicar arts marcials, saltar a corda, caminar per la muntanya, etc.
Com pots sumar-te al DMAF?
L’ASPCAT proposa diverses idees per incorporar l’activitat física en diferents entorns. Participa-hi i anima la teva comunitat també a fer-ho!
A l’escola: Promou les pauses actives entre classes, patis actius, inclusius i sostenibles, milla diària, gimcanes, jocs populars i tradicionals, competicions esportives entre cursos, etc.
A la universitat: Organitza competicions esportives, classes magistrals, tallers i reptes físics, caminades o sortides en bici.
Al carrer, a les places, als parcs: Apunta’t a sessions d’exercici als parcs, prova la marxa nòrdica o el ioga, o utilitza els circuits saludables.
Als equipaments esportius: Participa en masterclasses, activitats dirigides, competicions o reptes col·lectius.
A la feina: Fes pauses actives, utilitza les escales per als reptes d’AF, organitza gimcanes o activitats per equips.
A casa: Realitza exercicis de força i estiraments, balla, practica ioga o inclou tasques domèstiques actives.
Al medi natural: Gaudeix de la natura amb activitats com marxa nòrdica, caminades, sessions d’exercici a l’aire lliure, ciclisme o natació. Recorda sempre que cal respectar i tenir cura dels entorns naturals.
Participa i difon el DMAF
Fes-lo visible: Comparteix les teves activitats a les xarxes socials amb les etiquetes #DMAF202X i #SumaSalut. També pots afegir la imatge del DMAF a la teva signatura de correu electrònic.
Dona a conèixer la teva activitat física: Respon la nostra Enquesta —disponible en català o castellà— per ajudar-nos a conèixer els teus hàbits i les teves actituds envers l’activitat física.
Registra la teva activitat física: Organitza una activitat, calcula el temps o la distància acumulada i registra-ho al web del DMAF per sumar minuts d’activitat física!
Recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Seguint les guies de l’OMS, es recomana:
- Per a adults i gent gran. Acumular entre 150 i 300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada per setmana.
- Per a infants i adolescents. Fer un mínim de 60 minuts diaris d’activitat física d’intensitat moderada-vigorosa.
- Reduir les activitats sedentàries —especialment el temps de pantalla— i substituir-les per activitat física de qualsevol intensitat.
Inscriu-te a les activitats del DMAF 2025
Font: ASPCAT