Cada segon dissabte d’octubre se celebra al món el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, impulsat pel Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), jornada amb la qual es ressalta la importància de les cures pal·liatives en la qualitat de vida i la necessitat que siguin accessibles per a tothom.
L’Organització Mundial de la Salut estipula les cures pal·liatives com un dret humà universal. L’OMS apunta que només el 12% dels 60 milions d’adults i infants que ho necessiten reben cures pal·liatives i uns 18 milions de persones moren al món amb patiment per la manca d’aquestes ajudes. Amb el lema d’enguany, “Sanant cors i comunitats”, es vol conscienciar a les administracions mundials de la necessitat que aquestes cures arribin a tots els països del món.
Què són les cures pal·liatives?
Les cures pal·liatives són el tipus d’atenció o tractament que s’ofereix a les persones, independentment de l’edat, que tenen una malaltia crònica avançada o es troben en situació de final de la vida.
L’objectiu és millorar, tant com es pugui i al més aviat possible, la qualitat de vida de la persona malalta i del seu entorn cuidador. Tot això té la missió de mitigar el patiment (físic i psicoemocional) associat a la mort i oferir la màxima ajuda possible a la persona malalta, i també al seu entorn cuidador, per viure bé el tram final de la vida i morir d’una forma digna i acompanyada.
Així, doncs, les cures pal·liatives no només tenen com a finalitat la millora de la qualitat vida del pacient en l’etapa final de la seva vida sinó que també ajuden els seus cuidadors, que sovint pateixen les conseqüències psicològiques de la cura i la pèrdua dels éssers estimats.
Mites de les cures pal·liatives
Bona part de la ciutadania catalana continua malinterpretant les cures pal·liatives. En aquest vídeo es desmitifiquen unes quantes creences errònies sobre el tema.