8 de maig, Dia Mundial del Càncer d’Ovari

Cada 8 de maig es celebra el Dia Mundial del Càncer d’Ovari amb l’objectiu de conscienciar sobre els símptomes i la necessitat  de fomentar la detecció precoç en els estadis més inicials del tumor per millorar el pronòstic de la malaltia.

cancer ovari

Catalunya registra cada any més de 450 casos nous de càncer d’ovari, xifra que equival al 3,4% dels càncers en dones. Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat set de cada deu casos de càncer d’ovari es diagnostiquen en estadis avançats de la malaltia.

Això s’explica per la falta de símptomes fàcilment identificables que presenta el tumor, per la qual cosa “cobra especial rellevància” la tasca informativa dels sanitaris i de les associacions de pacients. El càncer d’ovari a Espanya té una incidència de 3.000 casos l’any, i és el quart càncer d’incidència en dones, darrere del de mama, el colorectal i d’endometri, i el segon en els de tipus ginecològic.

A més, és la primera causa de mort per càncer ginecològic i la sisena respecte al conjunt de tumors, cosa que evidencia la necessitat d’arribar a polítiques més eficients i eficaces. Per això és vital un diagnòstic precoç i un tractament quirúrgic especialitzat, tenint en compte que el 90% de dones sobreviu més de cinc anys quan es diagnostica de manera primerenca i la intervenció quirúrgica és feta per un expert.