7 d’abril, Dia Mundial de la Salut

El Dia Mundial de la Salut se celebra el 7 d’abril per commemorar l’aniversari de la creació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948. Cada any se centra en un tema diferent, d’abast mundial, que afecta la salut.

5142335

Enguany, amb el lema “Construir un món més just i saludable”, la campanya destaca la necessitat de superar les desigualtats en l’àmbit de la salut, que la situació d’alerta sanitària de la COVID-19 ha posat de manifest. Tot i que afecta greument tots els països, la pandèmia perjudica especialment les comunitats vulnerables, més exposades a la malaltia, amb més dificultats d’accés a serveis sanitaris de qualitat, i més probabilitats de patir les conseqüències negatives de les mesures aplicades per contenir la propagació del virus.

Els orígens d’aquestes dificultats acostumen a ser els determinants socials de la salut, és a dir, les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen. Aquests determinants són fruits de la distribució de la riquesa, el poder i els recursos, i al mateix temps, depenen de les polítiques públiques implementades. En aquest sentit, l’OMS insta els líders d’arreu del món a garantir a totes les persones unes condicions de vida que afavoreixin la bona salut i l’accés a serveis sanitaris de qualitat quan i on els necessitin, així com a monitorar les desigualtats en l’àmbit de la salut.

Imatge de Freepik – www.freepik.es