6 de novembre: Dia Internacional de les persones cuidadores

El 6 de novembre és el “Dia Internacional de les Persones Cuidadores”, donant valor al treball i esforç diari realitzat pels cuidadors familiars i professionals.

Cuidadors

L’objectiu d’aquest Dia és donar valor a la feina que fan aquestes persones que sovint està invisibilitzada. El cuidador és un valor afegit, per a la persona cuidada, donant-li seguretat, suport, acompanyament, li fa sentir-se estimat, sent en moltes ocasions el seu referent, i en el qual diposita la seva confiança.

Entre les funcions clau que exerceix el cuidador, es troben la de ser l’informador de la situació i evolució de l’estat de salut de la persona dependent, i la de participar d’una manera activa en la presa de decisions de la vida de la persona dependent però respectant les decisions i preferències de la persona cuidada sempre que la situació d’aquesta ho permeti.

Cuidadors de càncer

Centrant la nostra atenció en els cuidadors de les persones afectades per càncer, podem dir que en un 80% dels casos són els seus familiars els qui exerceixen aquesta funció.

Els cuidadors de càncer són aquelles persones que de forma continuada tenen cura d’un familiar, amic o veí que té una malaltia oncològica. És una tasca de responsabilitat que pot ocasionar esgotament físic i emocional més o menys continuat.

La majoria de cuidadors de càncer, en l’àmbit oncològic, deixen de banda els seus propis sentiments i necessitats i es concentren a tenir cura de la persona que té la malaltia. A llarg termini, això no és recomanable.

Cal cuidar-se per poder cuidar: visitar el metge quan sigui necessari, fer activitat física diària, alimentar-se bé, dormir suficient, quedar amb algun amic, mantenir-se al dia del que passa al món… Aquestes activitats els permetran tenir més energia per tenir cura de la persona amb càncer. També és bo que els cuidadors de càncer demanin ajuda a altres per tal que s’involucrin en la tasca.