5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat

L’Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre de 1985 va acordar que el 5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat, per tal de contribuir i sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de tots els seus vessants.

Amb la commemoració d’aquest dia, l’Assemblea General de les Nacions Unides invita als governs a impulsar aquesta diada per reconèixer persones i entitats que de forma lliure i solidària tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat.

Diseño-sin-título-(2)

Els voluntaris i voluntàries són una part imprescindible de la nostra tasca. Des de la FECEC volem aprofitar per felicitar aquesta jornada a totes les persones voluntàries sense qui no seria possible dur a terme els nostres projectes de prevenció i sensibilització sobre la malaltia, i atenció i suport a les persones que viuen o han superat un càncer. Moltíssimes gràcies de nou per la vostra magnífica i cabdal feina solidària i desinteressada.

El voluntariat a Catalunya es feminitza i s’envelleix, segons la FCVS

El 65% de les persones voluntàries són dones i el 25,9% tenen més de 65 anys, segons revela l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ que ha impulsat la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España. Coincidint amb el Dia del Voluntariat, es publiquen els resultats que mostren un increment de la feminització i una tendència a l’envelliment de les persones voluntàries.

En total, s’han portat a terme 425 enquestes a persones voluntàries a Catalunya entre l’abril i juliol d’aquest any per fer l’estudi, el qual recopila les principals dades disponibles actualment sobre el voluntariat: el perfil sociodemogràfic, la gestió i la motivació; i la satisfacció i expectatives de les persones voluntàries.

De forma destacada, l’estudi demostra que s’ha incrementat un 5% la participació de les dones en l’àmbit del voluntariat en els darrers cinc anys. Així, el 2017, el 60% de les persones que feien voluntariat eren dones, tal com apunta l’’Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018’, mentre que ara el percentatge puja al 65%. D’altra banda, aquest document també indica que la tendència del perfil d’edat més present el 2017 era el comprès entre els 60 i 69 anys, mentre que en l’actualitat el 25,9% de voluntariat té més de 65 anys.

Els resultats apunten que la persona voluntària amb estudis universitaris continua sent el perfil predominant, amb un 64,8% amb grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau. Aquesta dada posa de manifest un increment del voluntariat amb estudis universitaris, ja que l’any 2017 gairebé representava la meitat del col·lectiu (49%). En relació amb la nacionalitat de les persones voluntàries, un 85,5% són de l’estat espanyol i es destaca la presència del 6,8% de persones de països d’Amèrica del Sud.

Pel que fa a l’acció, el 53,2% fan voluntariat en l’àmbit social i les tasques més desenvolupades són acompanyament a les persones (66,8%).

En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, la FCVS ha publicat un manifest en què es reclama el reconeixement del compromís del voluntariat com a activisme i militància, així com que les propostes socials, econòmiques i de ciutat posin la persona al centre.