4 de març: la prevenció, clau per evitar els càncers que provoca el virus del papil·loma humà

Dissabte 4 de març se celebra el Dia Internacional per a la Sensibilització del virus del papil·loma (VPH), jornada impulsada per la Societat Internacional del Papil·loma en 2018 i que té com a objectiu augmentar la conscienciació i l’educació a tot el món sobre el VPH i la prevenció del càncer relacionat amb aquest virus.

Captura de pantalla 2023-03-03 091023 copia

QUÉ ÉS EL VIRUS I QUÈ POT PROVOCAR?

El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus molt freqüent i es caracteritza per infectar la pell i les mucoses tant d’homes com de dones. Hi ha més de cent tipus de VPH diferents. Alguns tipus infecten la pell o les mucoses de la regió anogenital o la cavitat oral i es transmeten mitjançant les relacions sexuals. Alguns d’ells causen berrugues genitals o condilomes i altres poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis, de vagina, d’anus o d’orofaringe. Se sap que la infecció pel VPH és una causa necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí en les dones, però no suficient. Això vol dir que sense una infecció prèvia per VPH no es pot desenvolupar càncer de coll uterí, però haver-ne estat infectada no vol dir que s’hagi de desenvolupar el càncer ja que el 90% de les infeccions es curen de manera espontània, sense fer cap tractament. Es considera que entre el 80 i el 90% de la població adulta sexualment activa ha entrat en contacte amb el virus del papil·loma humà.

LA PREVENCIÓ, CLAU PER EVITAR INFECCIONS

Els experts determinen que amb les eines actuals al nostre abast és possible prevenir totalment el càncer de coll uterí causat pel VPH. El 17 de novembre del 2020, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llançar la Campanya per l’Eliminació d’aquest Càncer. Per aconseguir-ho s’haurien d’assolir 3 objectius: vacunar almenys el 90% de les nenes abans dels quinze anys, com a mínim un 70% de les dones realitzin el cribratge almenys dos cops a la seva vida, i que el 90% de les dones diagnosticades amb lesions precanceroses i càncer de coll uterí puguin accedir a un tractament eficaç.

A Catalunya, des del curs 2022-2023 es vacunen els nois i les noies als 11-12 anys a 6è de primària, introduint la vacunació també en els infants del sexe masculí. Fins aquest curs, la vacunació sistemàtica només es feia en noies. Les vacunes del VPH protegeixen contra els tipus del virus VPH que poden causar càncer i també contra els que poden causar berrugues anogenitals. Els assajos clínics d’aquestes vacunes porten molts anys demostrant la seva seguretat i eficàcia evitant la infecció, persistència del virus i lesions precanceroses.

L’ús del preservatiu masculí també és important per reduir-ne les infeccions, tot i que en no cobrir totes les àrees del cos que puguin estar infectades, es considera només una mesura parcialment efectiva.

Pel que fa al cribratge, la detecció precoç de càncer de coll uterí consisteix en la realització d’una prova, o bé per detectar una infecció per VPH (prova de detecció del virus del papil·loma humà) o bé per veure si hi ha lesions precanceroses a les cèl·lules del coll uterí (citologia o Papanicolau), amb l’objectiu de prevenir el desenvolupament del càncer. Actualment, a Catalunya, les dones que tenen entre 25 i 29 anys, es fan una citologia com a prova de detecció precoç. Si es té entre 30 i 65 anys, es realitza una prova de detecció de VPH. En cas de realitzar-se la citologia, si aquesta és negativa, està indicat repetir-la al cap de 3 anys. Si es realitza la prova de detecció de VPH i aquesta és negativa, està indicat repetir-la cada 5 anys.

UNA PREOCUPACIÓ MENYS, LEMA DE LA CAMPANYA DE LA SOCIETAT INTERNACIONAL DEL PAPIL·LOMA

La campanya #unapreocupaciómenys està dirigida per la Societat Internacional del Papil·loma en col·laboració amb més de 100 organitzacions clíniques, de recerca, professionals i de pacients de tot el món. L’objectiu d’aquesta campanya és augmentar la conscienciació sobre el VPH com a causant de càncer i proporcionar la informació i els coneixements que la gent necessita per a prendre mesures per a reduir el risc de càncer relacionat amb el virus.

Vaccine_Animation_EN from Optima Graphic Design on Vimeo.