Coincidint amb la celebració el 31 de març del Dia del Càncer de Còlon, el Ministeri de Sanitat ha decidit ampliar fins als 74 anys el cribratge de càncer colorectal per detectar sang oculta a la femta, seguint les recomanacions europees. Actualment, s’ofereix a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys.
L’ampliació de l’edat màxima del cribratge s’haurà d’aprovar en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, segons ha anunciat el director general de Salut Pública, Pedro Gullón, durant un acte aquesta setmana per commemorar els deu anys del programa.
Gullón també ha explicat que s’està treballant en un protocol de consens amb totes les comunitats autònomes per millorar la qualitat de totes les etapes del programa de cribratge de càncer colorectal.
31 de març, Dia Mundial del Càncer de Còlon
El Dia Mundial del Càncer de Còlon és una jornada per sensibilitzar sobre aquest tipus de càncer, el de més incidència a Catalunya sumant els casos en tots dos sexes. Seguir una alimentació saludable, fer activitat física i participar en el Programa de Detecció Precoç poden prevenir l’aparició d’aquests tumors.
El còlon i el recte formen part de l’intestí gruixut, una part del sistema digestiu encarregada d’absorbir l’aigua i els minerals. El càncer colorectal comença a la mucosa del còlon o recte i pot afectar només a aquesta capa o a la resta de capes de la paret del budell. Es tracta d’un tipus càncer de desenvolupament lent i els símptomes solen aparèixer en estadis avançats de la malaltia. Alguns dels símptomes poden incloure canvis en els hàbits intestinals (diarrea, estrenyiment o sensació que l’evacuació no és total), sang a la femta, pèrdua de pes sense motiu aparent, anèmia i fatiga, entre d’altres.
Com prevenir-lo?
Una alimentació sana i equilibrada por reduir el risc d’aparició d’aquests tumors, així com la realització d’exercici físic de manera constant. El tabac i l’alcohol també són dos clars factors de risc per l’aparició d’aquest càncer.
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon a Catalunya està adreçat a persones a partir dels 50 anys que són convidades, mitjançant una carta, a fer-se una prova de sang en femta. Aquesta analítica senzilla, que es pot fer a casa, és capaç de detectar la malaltia en fases inicials. En cas que aparegui sang en femta, una colonoscòpia posterior determinarà si es tracta d’una lesió benigna, d’una premaligna o d’un càncer.
S’estima que entre el 30% i el 50% dels casos de càncer de còlon poden ser evitats seguint mètodes de prevenció.
Les xifres a Catalunya i a Espanya
S’estima que aquest any 44.294 persones seran diagnosticades de càncer colorectal a Espanya (27.009 homes i 17.285 dones). La supervivència a 5 anys pel que fa al càncer de còlon masculí se situa 63,1% i en dones en el 63,9%. Aquest tipus de tumors suposen la segona causa de mort a Espanya. Segons l’Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC, segons les sigles en anglès), el 2030 es preveu que sigui la primera causa de mort a tot el món.
A Catalunya, la incidència ha estat de 6.921 diagnòstics en 2023 i la supervivència a 5 anys se situa al voltant del 65% tant en homes com en dones.
Campanya de conscienciació de la FECEC Junts contra el Càncer
La FECEC Junts contra el Càncer realitza del 22 al 31 de març una campanya de conscienciació sobre el càncer colorectal a xarxes socials, compartint informació sobre la malaltia, xifres d’incidència i supervivència a Catalunya, prevenció, tractaments i testimonis de pacients i experts.
Aquesta campanya compta amb el suport i la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i laboratoris Merck.