31 DE MARÇ: DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE CÒLON

La FECEC s’adhereix a la celebració d’aquest dia per conscienciar la població sobre la importància de la prevenció adoptant un estil de vida saludable i de la detecció precoç. 

El pròxim 31 de març se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat d’adoptar un estil de vida saludable per a la prevenció d’aquest tumor, així com de la importància del seu diagnòstic precoçI és que el càncer de còlon i recte és el segon més freqüent a Catalunya i la segona causa de mort per càncer, després del càncer de pulmó.

Detecció Precoç

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per aquest motiu, els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, el que augmenta les possibilitats de curació. En altres casos, es detecten lesions que, si no es tracten, amb els temps poden esdevenir tumors.

El Programa de Cribratge consisteix en realitzar una senzilla prova, el test de sang oculta a la femta. El que es fa és analitzar si existeix sang no visible a simple vista en una petita mostra de femta, perquè les lesions canceroses i precanceroses sagnen. Aquest programa va dirigit a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i es pot realitzar cada dos anys de manera gratuïta. Els ciutadans que poden acollir-se reben una carta informativa.
Senyals d’alarma

Com ja hem dit els símptomes solen aparèixer en estadis avançats de la malaltia.
Els més freqüents inclouen:

  • Canvi en els hàbits intestinals (diarrea, restrenyiment o disminució del diàmetre de la femta durant diversos dies)
  • Sagnat rectal, femta fosca o sang en la femta
  • Feblesa i cansament
  • Anèmia per sagnat crònic
  • Dolor abdominal o còlics
  • Disminució de la gana i pèrdua de pes

 

Prevenció

El càncer de còlon i recte, tot i ser el més freqüent a Catalunya, és també un dels que més es pot beneficiar de la prevenció. De fet, en un de cada dos casos la malaltia s’evitaria portant una vida saludable: alimentació rica en fruita i verdura, reducció del consum de greixos i de carn vermella, exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques. Aquestes recomanacions queden recollides en el Codi Europeu Contra el Càncer per prevenir aquesta malaltia, on figuren 12 consells per als ciutadans de cara a reduir les probabilitats de desenvolupar un tumor al llarg de la vida.

Lectures relacionades: