31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac

Cada any, el 31 de maig, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les associacions relacionades amb l’àmbit de la salut celebren el Dia Mundial Sense Tabac amb l’objectiu de destacar el risc associat al consum de tabac i promoure l’aplicació de polítiques publiques per reduir-ne el consum.

En motiu d’aquest Dia Mundial sense tabac, les entitats adherides a la FECEC, Junts contra el cáncer, organitzen tota una sèrie d’activitats.

Per una banda,  Oncolliga Girona va organitzar el dia 28 la cloenda del programa ‘No et fumis la salut’. Es tracta d’un programa de prevenció del consum de tabac pel Dia Mundial sense tabac destinat als joves de 1er d’ESO de les comarques gironines. L’objectiu és difondre una actitud favorable a un estil de vida sense fum, facilitar informació objectiva als alumnes perquè siguin conscients de la seva responsabilitat en la pressa de decisions.

noet_fumis

El programa consta de conferències informatives a cada aula de 1er d’ESO, amb una exposició a càrrec d’una pedagoga amb la col·laboració d’una persona laringectomitzada, que com a testimoni dels efectes del tabac en la salut, aporta la seva experiència.

També inclou una campanya de sensibilització. Sota el lema “Fem la nostra campanya” es convida als joves, que han assistit a les conferències, que elaborin una campanya contra el consum de tabac perquè reflexionin i transmetin la seva opinió. Aquesta activitat consisteix en la creació de cartells, postals comercials, cartes (dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin l’hàbit de fumar) i posteriorment se’n fa una difusió pública.

La cloenda d’aquest programa va tenir lloc el 28 a l’Auditori del Palau de congressos de Girona en una celebració a la que es convidava a tots els joves que han participat en el programa. L’acte va ser una manifestació col·lectiva que reivindica a la societat una vida sense fum.

En la mateixa línea del 25 al 31 de Maig la Fundació Roses contra el Càncer ha posat en marxa la XVI Setmana sense Fum. Sota el lema “Et puc ajudar a deixar de fumar” la fundació va organitzar el dia 28 coincidint amb el Dia Mundial sense tabac una taula informativa on s’oferia, a tot aquell qui volia, tríptics informatius i la possibilitat de realitzar una cooximetria.

La cooximetria és una prova que determina els nivells de monòxid de carboni en aire aspirat (tòxic que apareix en  major contingut en els fumadors i aquelles persones que estan en contacte amb fumadors). A més, totes aquelles persones que que deixin la seva cigarreta, se li oferirà una poma a canvi.

Podeu descarregar-vos el Codi Europeu Contra el Càncer.