31 de maig: Dia Mundial sense Tabac

Més d’un 70% de persones que han participat a l’Enquesta de Salut de Catalunya creu que s’ha de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants. L’enquesta forma part de la XXII Setmana sense Fum, que se celebra del 25 al 31 de maig, coincint amb el Dia Mundial sense Tabac. Les morts per tabaquisme continuen sent la principal causa de mortalitat prevenible al nostre país. S’estima que moren 25 persones cada dia pel consum de tabac, més d’una cada hora.

banner

Set de cada 10 persones no fumadores enquestades i el 20% de les fumadores pensen que hauria d’estar totalment prohibit fumar a les terrasses dels establiments d’hostaleria. La meitat dels no fumadors i 16% de fumadors considera que s’hauria de prohibir en aquells casos en que no hi hagi una distància mínima de 2 metres amb altres persones. Gairebé el 90% de les persones que han participat a l’enquesta declaren que es veuen exposades al fum ambiental del tabac, principalment a terrasses de bars i restaurants (80,4%), espais oberts on se celebren concerts i altres esdeveniments (46,8%), cues per entrar a locals i establiments (40,6%), a la llar  (12,6%), el lloc de treball (7,0%) o el cotxe (3,9%).

Captura de pantalla 2021-05-31 a las 11.33.22

Amb motiu de la celebració de la XXII Setmana Sense Fum s’ha portat a terme una enquesta amb l’objectiu de conèixer la informació, el comportament i les actituds en relació al tabac de la població de 15 anys en endavant.

A Catalunya, s’han obtingut un total de 2.244 respostes a l’enquesta. Un 22% de les persones que hi han participar eren fumadores (21 % de les dones i 28% de les dones). Entre les fumadores, un 84% declaren haver rebut el consell d’algun professional de la salut per deixar de fumar alguna vegada o de forma regular.

Una mort cada hora

S’estima que cada any moren a Catalunya 9.030 persones com a conseqüència del tabac, unes 25 cada dia, més d’una cada hora. Això és una sisena part de totes les morts al país el 2019 i el tabac es referma com la principal causa de mort evitable.

Una de les causes de mort és el càncer. El de pulmó és el més mortífer, tant en homes com en dones. Nou de cada deu persones que en tenen són fumadors o ho han sigut.

El tabac també és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. Fa que les artèries acumulin greix i disminueixin l’elasticitat, cosa que triplica el risc d’infart de miocardi o angina de pit.

1’5 milions de fumadors a Catalunya

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, l’any 2020 continuava fumant prop del 25% de la població de 15 anys i més. El consum de tabac és superior entre les persones menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. A Catalunya hi ha al voltant de 1,5 milions de persones fumadores.

Més de 36.000 persones han utilitzat fàrmacs per deixar de fumar finançats públicament durant el 2020. El tabaquisme és un factor de risc d’infecció per COVID-19 en joves i de mortalitat per COVID-19 en gent gran. És el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. S’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.

Més informació aquí.

XXII Setmana sense Fum: Deixar de fumar, la teva altra vacuna

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. Més informació al web de la Setmana Sense Fum.

Per tal d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge, en els últims anys, estem implicats en l’organització tots els que ja estàvem d’una manera o una altra relacionats amb aquesta campanya: la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables; els Col•legis de Catalunya de metges, d’infermeria, de farmacèutics, de pedagogs i de psicologia; les Societats científiques de Catalunya, de medicina familiar i comunitària, d’infermeria familiar i comunitària, de Llevadores i de Salut Laboral; la Societat catalana d’atenció i tractament del consum del tabac; la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i les Diputacions; l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials; l’Agència de Salut Pública de Barcelona; l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Federació d’Entitats contra el Càncer de Catalunya i l’organització no governamental “no más colillas en el suelo”.

Captura de pantalla 2021-05-25 a las 10.20.11

31 de maig: DIA MUNDIAL SENSE TABAC 

La commemoració d’aquesta efemèrida està promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món.

Actualment fumar mata cada any prop de sis milions de persones arreu del món, més de 600.000 de les quals són fumadores passives. Per aquest motiu, el consum de tabac és un dels principals problemes de la salut pública.

Propòsit: DEIXAR DE FUMAR

Captura de pantalla 2021-05-25 a las 10.21.46

10 consells per deixar de fumar

1. Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.
2.Fixeu un dia per deixar-ho.
3. Ho heu de deixar totalment i de cop.
4. Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.
5. Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.
6. Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).
7. Feu exercici regularment.
8. Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.
9. Apreneu a relaxar-vos.
10. Si cal, preneu algun fàrmac —abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)— que us ajudi a superar la dependència del tabac.

Captura de pantalla 2021-05-25 a las 10.20.35

“Allunyem el Tabac”, campanya endegada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum

Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac es donarà el tret de sortida a la campanya “Allunyem el Tabac” impulsada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, ens coordinat per l’ICO, juntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

*Més info i RECURSOS.