Dissabte 27 de juliol es commemora el Dia Mundial del Càncer de Cap i Coll, el setè càncer més diagnosticat a l’Estat, amb una estimació d’uns 10.700 nous casos a Espanya en 2024, segons xifres de la SEOM i de l’INE. El tabac i l’alcohol són els principals agents causals d’aquests tumors, però el virus del papil·loma humà és responsable de prop del 30-35% dels casos, especialment en l’orofaringe.
Aquests tumors ocorren en una àrea anatòmicament complexa, els tractaments locals de la qual amb intenció curativa s’associen amb importants seqüeles físiques molt estigmatizants i amb molta repercussió en termes de qualitat de vida i funcionalitat en la triple esfera de la fonació, deglució i respiració. A més, en aquests pacients existeix amb freqüència problemes de malnutrició pel tumor, els tractaments i comorbiditats, que ha de ser abordada i tractada des del diagnòstic.
En els últims anys, la incorporació de la immunoteràpia a l’algorisme terapèutic de pacients amb càncer de cap i coll ha permès incrementar de manera significativa la supervivència d’aquests pacients. En el marc de la campanya de comunicació “En Oncología cada AVANCE se escribe en Mayúsculas”, la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) dona a conèixer l’evolució i els avanços mèdics que s’han succeït en aquestes últimes dècades en el tractament dels diferents tumors.
Imatge: cronologia dels avenços terapèutics en el càncer de cap i coll. SEOM
Font: SEOM