Vacunació i programes de cribatge, estratègies clau per a erradicar el càncer de cèrvix, que és el quart tumor més freqüent entre les dones a nivell mundial per darrera del càncer de mama, el colorectal i el de pulmó.
El càncer de cèrvix s’inicia a la part més baixa de l’úter o matriu i es diagnostica majoritàriament entre dones de 35 a 50 anys. La causa principal per a desenvolupar aquest tipus de tumor és la infecció pel Virus del Papil·loma Humà (VPH), que es transmet per contacte sexual. Afortunadament, a Catalunya la incidència és molt més baixa i correspon a un 2%, aproximadament.
Altres factors de risc a l’hora de desenvolupar aquesta malaltia són el tabaquisme, la immunosupressió (com en el cas de persones afectades amb el virus del VIH o de tractaments immunosupressors) i la coinfecció per altres malalties de transmissió sexual. Avui, Dia Mundial del Càncer de Cèrvix cal recordar que la prevenció i el cribratge són cabdals per tal d’evitar aquest tipus de tumor i que cal utilitzar-les per tal de reduir l’aparició de la malaltia.
El Virus del Papil·loma Humà (VPH)
La infecció del Virus del Papil·loma Humà (VPH) és molt freqüent en la població sexualment activa però no totes les dones infectades arribaran a desenvolupar un càncer. De fet, la majoria de les infeccions, un 90%, es resolen de forma espontània però la seva persistència al llarg del temps pot ocasionar anomalies en les cèl·lules que puguin evolucionar des de lesions premalignes a càncer com és el cas del càncer de cèrvix o coll uterí. De fet, a nivell mundial s’estima que 270.000 dones moren anul·lament a tot el món a causa del càncer de cèrvix.
Prevenció del càncer de cèrvix: vacunació i citologies cada 3 anys
En l’actualitat, l’estratègia de prevenció a Catalunya té dues característiques importants. Per una banda la vacunació, prevenció primària, que està inclosa en el calendari vacunal als 11-12 anys. Aquesta s’ha demostrat eficaç en la reducció de les lesions premalignes, sobretot, quan s’administra abans de l’inici de les relacions sexuals. Per altra banda, com a prevenció secundaria, els programes de cribratge són els que poden detectar el contacte amb el VPH i les lesions premalignes, de manera que es pot establir un seguiment i/o tractament per evitar que s’arribi a desenvolupar un càncer. En aquest punt, la citologia és la prova principal i es fa a través d’un programa oportunista. Així doncs, es recomana una revisió ginecològica cada 3 anys amb citologia a dones de 25 a 65 anys. En aquesta visita ginecològica es pren una mostra de coll d’úter per tal de realitzar la citologia. Cal destacar que, fins a dia d’avui, aquesta és la prova més utilitzada a nivell mundial per tal de realitzar aquest tipus de cribratge.
Imatge: Freepik (www.freepik.es)