26 de març: Dia Mundial del Càncer de Cèrvix

Demà, 26 de març, es commemora el Dia Mundial del Càncer de Cèrvix. Aquest tipus càncer s’inicia a la part més baixa de l’úter o matriu. Es diagnostica majoritàriament entre dones de 35 a 50 anys i la causa principal del desenvolupament de la malaltia és a través de la infecció pel Virus del Papil·loma Humà (VPH).

DM-Cervix-web.jpg_2104194538

El càncer de cèrvix o coll d’úter és el quart més freqüent entre les dones a nivell mundial per darrera del càncer de mama, el colorectal i el de pulmó. Afortunadament, a casa nostra, la incidència és molt més baixa i correspon a un 2%, aproximadament. Es tracta d’un tipus de tumor que es diagnostica, majoritàriament, entre dones joves d’entre 35 a 50 anys i la causa principal per a desenvolupar aquest tipus de tumor és la infecció pel Virus del Papil·loma Humà (VPH) que es transmet per contacte sexual.

Altres factors de risc a l’hora de desenvolupar aquesta malaltia són el tabaquisme, la immunosupressió (com en el cas de persones afectades amb el virus del VIH o de tractaments immunosupressors) i la coinfecció per altres malalties de transmissió sexual. Avui, Dia Mundial del Càncer de Cèrvix cal recordar que la prevenció i el cribratge són cabdals per tal d’evitar aquest tipus de tumor i que cal utilitzar-les per tal de reduir l’aparició de la malaltia.

El Virus del Papil·loma Humà (VPH) com a principal causa de càncer de cèrvix

La infecció del Virus del Papil·loma Humà (VPH) és molt freqüent en la població sexualment activa però no totes les dones infectades arribaran a desenvolupar un càncer. La majoria de les infeccions es resolen de forma espontània però la seva persistència al llarg del temps pot ocasionar anomalies en les cèl·lules que puguin evolucionar des de lesions premalignes a càncer com és el cas del càncer de cèrvix o coll uterí. De fet, a nivell mundial s’estima que 270.000 dones moren anul·lament a tot el món a causa del càncer de cèrvix.

 

Couple on white bed in hotel room focus at feet
Imatge Freepik 

De quina manera podem prevenir el càncer de cèrvix?

En l’actualitat, l’estratègia de prevenció a Catalunya té dues característiques importants. Per una banda la vacunació, prevenció primària, que està inclosa en el calendari vacunal als 11-12 anys i que s’ha demostrat eficaç en la reducció de les lesions premalignes, sobretot, quan s’administra abans de l’inici de les relacions sexuals. Per altra banda, com a prevenció secundaria, els programes de cribratge són els que poden detectar el contacte amb el VPH i les lesions premalignes, de manera que es pot establir un seguiment i/o tractament per evitar que s’arribi a desenvolupar un càncer. En aquest punt, la citologia és la prova principal i es fa a través d’un programa oportunista. Així doncs, el protocol actual recomana una revisió ginecològica cada 3 anys amb citologia a dones de 25 a 65 anys. En aquesta visita ginecològica es pren una mostra de coll d’úter per tal de realitzar la citologia. Cal destacar que, fins a dia d’avui, aquesta és la prova més utilitzada a nivell mundial per tal de realitzar aquest tipus de cribratge.

L’ús del preservatiu masculí

El comportament sexual d’alt risc augmenta el risc d’infecció anogenital pel VPH tant en homes com en dones. No obstant això, s’ha demostrat que l’ús correcte i continuat del preservatiu masculí pot reduir el risc d’infecció i de patologies relacionades amb el VPH (berrugues anogenitales, lesions precanceroses i càncer). També s’ha evidenciat la relació entre l’ús del condó masculí amb l’augment de la regressió de les lesions precanceroses i l’aclarament de la pròpia infecció per VPH.

Més saber-ne més sobre el virus del papil·loma humà, llegeix aquest article del blog.