25 d’abril- Dia Mundial de l’ADN

A l’Institut Català d’Oncologia s’estudia l’ADN per a poder saber si els i les pacients, i els seus familiars, tenen una predisposició hereditària a desenvolupar càncer.

microbiology-163521_1280

Ahir, 25 d’abril, era el Dia Mundial de l’ADN. Aquesta efemèride se celebra des l’any 2003 en commemoració del descobriment d’aquesta estructura de doble hèlix d’àcid desoxirribunucleic, un dels descobriments més importants del segle XX.

A l’Institut Català d’Oncologia s’estudia l’ADN a través del Programa de Càncer Hereditari que treballa en la millora de l’atenció clínica de les persones i familiars que tenen una predisposició hereditària a desenvolupar càncer. Es tracta d’identificar, estudiar genèticament a individus d’alt risc —i els seus familiars— amb la finalitat de personalitzar el risc de cada individu i establir les mesures de seguiment i atenció clínica correctes. D’aquesta forma es contribueix a disminuir l’impacte del càncer.

Per a commemorar l’efemèride, s’ha confeccionat aquest vídeo que explica quina tasca es realitza al Programa de Càncer Hereditari de l’ICO a través dels seus protagonistes. Podeu visualitzar el vídeo en el següent enllaç.

Per què se celebra el 25 d’abril el Dia Mundial de l’ADN?

El 25 d’abril de l’any 1953 el biòleg nord-americà, James Watson, i el físic britànic, Francis Crick, van publicar a la revista científica Nature l’article anomenat, “Molecular Structure of Nucleic Acids: A structure for Deoxyribose Nucleix Acid”.

En aquesta publicació van proposar un model d’estructura de l’ADN agafant com a referència els treballs realitzats pel biofísic Maurice Wilkins i la cristal·lògrafa. Rosalind Franklin. Aquest descobriment va consolidar les bases per a comprendre com es replica i es transmet, a través de les generacions, el material genètic i, posteriorment, quins són els mecanismes pels que es produeixen les malalties genètiques.

Watson, Crick i Wilkins van rebre el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1962 per les seves contribucions sobre les estructures dels àcids nucleics.