22 de setembre, Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide Crònica

El 22 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide Crònica (LMC), una malaltia cancerígena de la medul·la òssia caracteritzada per un augment descontrolat en la producció d’algunes de les cèl·lules que aquesta produeix.

1200px-LMC1Foto: Wikipedia

La LMC constitueix entorn del 20% del total de leucèmies, si bé ha de considerar-se com una malaltia poc freqüent, que afecta aproximadament a una persona per cada 100.000 habitants. L’edat mitjana d’aparició és de 56 anys, sent molt infreqüent la seva aparició en edat infantil.

FACTORS DE RISC

Els factors de risc principals són l’edat i el sexe (és una mica més freqüent en homes que en dones). També s’ha comprovat que l’exposició a altes radiacions (com en el cas d’explosions de bombes atòmiques o accidents nuclears) són factors desencadenants d’aquest tipus de càncer.

SIMPTOMATOLOGIA I DIAGNÒSTIC

Els principals símptomes de la LMC són:

  • Alteració analítica, amb un creixement marcat dels leucòcits (glòbuls blancs) i/o plaquetes.
  • Cansament generalitzat
  • Pèrdua de pes
  • Sudoració
  • Dolor ossi
  • Sagnats
  • Infeccions recurrents
  • Molèsties abdominals per un creixement de la melsa

El diagnòstic sol fer-se en una fase asimptomàtica i poc agressiva amb la troballa casual de l’alteració analítica. El diagnòstic es confirma amb l’aparició un cromosoma anòmal anomenat Filadèlfia mitjançant un estudi minuciós de la sang i punció de la medul·la òssia del pacient.

TRACTAMENT

Des de fa 15 anys s’utilitzen com a tractament estàndard els inhibidors de tirosina- cinasa (ITC), un tractament oral que s’ha de prendre indefinidament. Aquest ha estat el tractament més espectacular vist en una malaltia oncològica de la sang. Abans de la seva aparició, molts pacients havien de sotmetre’s a un trasplantament de medul·la òssia, amb la toxicitat i risc que això comporta, però actualment està reservat per a pacients als quals no els funcioni el tractament amb els diferents ITC, la qual cosa passa en menys del 10% dels casos. Gràcies als nous medicaments la malaltia pot cronificar-se sense grans efectes secundaris per a la majoria dels pacients.

PRONÒSTIC

El pronòstic de la LMC ha suposat un canvi radical en els últims anys. Després de l’arribada dels fàrmacs ITC, la malaltia ha passat d’una esperança de vida de tan sols 5 anys en pacients no candidats a trasplantament de medul·la òssia, a una esperança de vida similar a la de la població general en aquells pacients diagnosticats en una fase crònica (que constitueixen una àmplia majoria dels pacients amb LMC). Així, avui dia, la supervivència global de la malaltia se situa entorn del 90%, sent la majoria de les morts no relacionades amb el càncer.