La World Dental Federation (FDI) va establir el 20 de març com a Dia Mundial de la Salut Oral, jornada internacional per informar i promoure sobre els beneficis d’una boca sana en la població mundial en general. Les persones amb càncer també han d’extremar les mesures d’higiene i salut bucodental tant abans com durant i després del tractament, ja que les teràpies sovint presenten efectes secundaris que afecten la salut de la boca i les dents.
Tractaments com la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia alteren l’equilibri saludable dels bacteris de la boca i poden danyar i descompondre els teixits bucodentals, les glàndules salivals i l’os, afavorint l’aparició de nafres, infeccions i càries dentals. La mucositis és una d’aquestes alteracions de la boca més freqüents durant els tractaments oncològics i afecta entre el 30 i 85% dels pacients. La mucositis és una inflamació de la mucosa bucal que pot acompanyar-se de nafres, úlceres que provoquen dolor, infectar-se i sagnar, a vegades.
Altres efectes secundaris dels tractaments són:
Per això, és important extremar la higiene abans, durant i després del tractament, amb especial cura de les genives, i consultar un dentista si s’escau, perquè valori l’estat de la boca i les dents abans del tractament.
Així mateix, diversos estudis apunten que certs càncers estan relacionats directament o indirectament amb la salut oral. Per exemple, els bacteris que se situen en la boca i que provoquen la periodontitis poden tornar-se virals i provocar càncer en qualsevol part del cos, especialment a la boca, pulmons i esòfag.
Per aquest motiu, és important seguir aquests consells: