20 de març, Dia Mundial de la Salut Bucodental

Avui, 20 de maig, és el Dia Mundial de la Salut Bucodental. Aquesta jornada, promoguda per la World Dental Federation (FDI), té l’objectiu de destacar els beneficis d’una boca i unes dents fortes i sanes, així com promoure hàbits saludables per a la salut bucodental. Les persones amb càncer també han d’extremar les mesures d’higiene i salut bucodental, tant abans com durant i després del tractament, ja que les teràpies sovint presenten efectes secundaris que afecten la salut de la boca i les dents.

La salut bucodental té un gran impacte sobre l’estat de salut general, ja que els problemes o malalties relacionats amb la boca, les dents i les genives poden afectar la resta del cos i també poden ser símptoma d’altres trastorns que han passat desapercebuts.

Tractaments del càncer com la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia alteren l’equilibri saludable dels bacteris de la boca i poden danyar i descompondre els teixits bucodentals, les glàndules salivals i l’os, afavorint l’aparició de nafres, infeccions i càries dentals.

La mucositis és una d’aquestes alteracions de la boca més freqüents durant els tractaments oncològics i afecta entre el 30 i 85% dels pacients. La mucositis és una inflamació de la mucosa bucal que pot acompanyar-se de nafres, úlceres que provoquen dolor, infectar-se i sagnar, a vegades.

Altres efectes secundaris dels tractaments són:

  • Sequedat bucal
  • Saliva espessa
  • Pèrdua i disfunció del gust
  • Dificultat per a empassar, mastegar o obrir la boca
  • Malaltia òssia
  • Inflamació o dolor en el recobriment de la boca i la llengua

Per això, és important extremar la higiene abans, durant i després del tractament, amb especial cura de les genives, i consultar un dentista si s’escau, perquè valori l’estat de la boca i les dents abans del tractament.

Així mateix, diversos estudis apunten que certs càncers estan relacionats directament o indirectament amb la salut oral. Per exemple, els bacteris que se situen en la boca i que provoquen la periodontitis poden tornar-se virals i provocar càncer en qualsevol part del cos, especialment a la boca, pulmons i esòfag.

Per aquest motiu, és important seguir aquests consells:

  • Evitar fumar
  • Fer servir el raspall de dents, fil dental i col·lutori
  • Fer-se revisions i higienes dentals periódicament.

Font: Canal Salut