19 d’octubre, Dia Mundial del Càncer de Mama

Avui, 19 d’octubre, es commemora el Dia Mundial del Càncer de Mama, jornada per sensibilitzar sobre el tipus de càncer més freqüent en dones. S’estima que en 2022, un total de 34.750 dones seran diagnosticades amb aquesta classe de tumor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Freepik

El càncer de mama s’origina quan les cèl·lules mamàries comencen a créixer sense control. Aquestes cèl·lules canceroses de la mama normalment formen un tumor que sovint es pot observar en una radiografia o es pot palpar com una massa o protuberància. De càncer de mama hi ha de diversos tipus. La majoria d’aquests càncers comencen als conductes que porten la llet cap al mugró o a les mateixes glàndules que produeixen la llet, tot i que hi ha d’altres menys freqüents.

Quan aquestes cèl·lules es propaguen als ganglis limfàtics (com, per exemple, als situats sota l’aixella o a la clavícula), hi ha més risc que es produeixi una metàstasi. Per això, és molt important detectar el tumor en una fase inicial.

FACTORS DE RISC

Hi ha diversos factors de risc que poden produir càncer de mama. Alguns es poden evitar i d’altres no depenen de la voluntat de la pacient. Tenir-ne algun d’aquests factors de risc no significa que s’hagi de desenvolupar la malaltia forçosament.

Alguns dels factors que es poden evitar:

  • Edat (envelliment)
  • Fumar
  • Alimentació poc saludable
  • Consum d’alcohol
  • Sedentarisme
  • Obesitat i sobrepès

Alguns dels factors que no es poden evitar:

  • Antecedents familiars de càncer de mama
  • Radiacions per tractaments d’altres càncers
  • Exposicions a estrògens
  • Teixit mamari dens

DIAGNÒSTIC PRECOÇ, SIMPTOMATOLOGIA I DIAGNÒSTIC

Participar en les campanyes de diagnòstic precoç és fonamental per detectar un cas de càncer de pit en un estadi primerenc. La prova que es realitza, una mamografia, està recomanada de manera periòdica a determinades edats (a partir dels 50) i en el cas de persones d’alt risc.

Sovint, el càncer de mama no presenta símptomes en els estadis primerencs. Per tant, és important tenir en compte l’aparició d’alguns d’aquests símptomes:

  • L’aparició d’un nòdul a la mama o l’aixella, amb els costats irregulars
  • Canvi de mida d’una mama o irregularitats al seu contorn
  • Canvis en el mugró (retracció)
  • Alteracions a la pell de la mama (pell de taronja)
  • Secreció de líquid del mugró diferent de la llet materna
  • Ganglis limfàtics inflamats

El diagnòstic es fa mitjançant mamografies i/o ecografies de pit i ressonàncies magnètiques, principalment.

TRACTAMENT

Els tractaments del càncer de mama comporten cirurgia, que pot ser parcial (la dona conserva part de la seva mama i necessitarà, en la majoria de casos, radiació) o total (mastectomia, és a dir, la dona perd tot el pit). El tipus de cirurgia a fer dependrà de l’extensió del tumor i pot afectar també els ganglis limfàtics, que també seran extirpats.

Les pacients també poden necessitar quimioteràpia (pre i/o post quiròfan) i radioteràpia (per evitar que torni a aparèixer el tumor o per si el càncer s’ha estès). Així mateix, existeixen tractaments postcirurgia com la immunoteràpia o la teràpia hormonal.

Les dones sotmeses a una mastectomia poden sotmetre’s a una reconstrucció mamària després de l’operació. En el webinar que farem aquesta tarda, ‘Què ha de saber sobre la reconstrucció mamària?’ parlarem de les diferents opcions que tenen les pacients un cop han patit una mastectomia.

PRONÒSTIC

Un alt percentatge de les dones amb càncer de mama a Espanya el superen (amb una taxa de supervivència a 5 anys de prop del 85%), però, tot i això, continua sent el tipus de tumor amb més mortalitat femenina. Cal remarcar que malgrat ser un càncer principalment femení, s’estan donant també casos de càncers de mama en homes.

ACTIVITATS DE LA FECEC I LES ENTITATS

La mateixa FECEC i les entitats que hi formen part estan duent a terme tot un seguit d’activitats per a la jornada d’avui que us deixem a continuació.

Webinar ‘Què has de saber sobre la reconstrucció mamària?’ – 19 d’octubre, 20h, via Zoom.

Activitats de les entitats