17 de novembre, Dia Mundial del Càncer de Pulmó

Avui, 17 de novembre, se celebra el dia Mundial del Càncer de Pulmó. Aquest tipus de tumor és el tercer més freqüent tant en homes com en dones. De fet, segons projeccions fetes pel Pla Director d’Oncologia de Catalunya, el 2019 es van diagnosticar a Catalunya més de 4.000 nous casos, el 75% dels quals van ser en homes. Pel que fa a la franja d’edat, la majoria dels nous diagnòstics es situen entre els 50 i els 74 anys en ambdós sexes, sent gairebé un 60% en homes i un 70% en dones.

Captura de pantalla 2020-11-17 a las 10.35.50

A l’Estat espanyol, durant els propers 20 anys, es preveu un augment de la incidència, no només en homes sinó també en dones, a causa de l’augment de l’hàbit tabàquic al que aquest tipus de tumor està molt associat.

Per a la celebració d’aquesta efemèride s’han confeccionat un parell de vídeos on l’oncòleg mèdic especialitzat en càncer de pulmó, Ernest Nadal, i una pacient ens expliquen les principals característiques i la seva experiència amb aquest tipus de tumor. Podeu visualitzar-los en el següent enllaç: https://youtu.be/0_a6NYix9d0 / https://youtu.be/d-poFJCDf0w

Quins tipus de càncer de pulmó podem trobar?
La majoria dels càncers de pulmó s’originen a partir del creixement desordenat de les cèl·lules que recobreixen els bronquis i en podem trobar de dos tipus diferents:
1-Carcinoma de pulmó de cèl·lules petites: Que representa un 15/20% de tots els càncers de pulmó. Es caracteritza per la seva agressivitat, ràpid creixement, tendència a afectar els ganglis centrals i disseminació cerebral.
2-Carcinoma de pulmó cèl·lules NO petites: és el subtipus més freqüent de càncer de pulmó i afecta el 80% dels casos.

En aquest cas es subdivideix en:
-Adenocarcinoma: Actualment és un altre dels subtipus més freqüents de càncer de pulmó. Tendeix a afectar les zones més perifèriques del pulmó i té més tendència a disseminar-se a altres òrgans (metàstasi). L’adenomacarcinoma és característic en fumadors, tot i que actualment s’observa un augment de la incidència en persones no fumadores.
-Carcinoma escamós: Juntament amb l’adenocarcinoma és el subtipus més freqüent de càncer de pulmó.
-Carcinoma de cèl·lules grans: És un subtipus menys freqüent i es caracteritza per la grandària de les cèl·lules.

Quins són els factors de risc per patir un càncer de pulmó?
Es desconeixen exactament quines són les causes del càncer de pulmó, tot i això la recerca científica mostra que algunes persones amb certs factors de risc tenen més probabilitats que d’altres a desenvolupar-lo. En tot cas, el tabac és el factor desencadenant més important, de manera que el 90-95% dels casos es donen en fumadors.
Un factor de risc és qualsevol element que fa augmentar les possibilitats que una persona pugui desenvolupar càncer, però la majoria no en són una causa directa. Hi ha factors de risc que són controlables -com el tabaquisme- i d’altres que no ho són, com l’edat i els aspectes hereditaris.

El càncer de pulmó en xifres als centres ICO
Durant el 2019, a l’ICO es van atendre gairebé 3.400 pacients de càncer de pulmó, dels quals, 1.252 van ser nous diagnòstics. Pel que fa a la franja d’edat i sexe, del total de pacients atesos a l’ICO, un 67% tenien entre 50 i 74 anys i es van atendre 2.480 homes i 918 dones.