16 de setembre: Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia 2023

Donant de medul·la òssia

El tercer dissabte de cada mes de setembre se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, una iniciativa de la World Marrow Donor Association (WMDA). L’objectiu d’aquesta jornada és recordar als ciutadans de tot el món la importància de la donació de medul·la i la necessitat d’informar-se adequadament abans de prendre una decisió que pot salvar vides.

Aquesta donació serveix, sobretot, per ajudar les persones a qui se’ls diagnostica leucèmia. A Espanya, prop de 6.400 persones seran diagnosticades enguany d’aquesta malaltia, segons xifres de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM).

La leucèmia és el càncer dels teixits que formen la sang a l’organisme. Un dels seus tractaments per superar la malaltia és el trasplantament de medul·la òssia, procediment que reemplaça les cèlul·les mare defectuoses de la medul·la d’una persona. El trasplantament també és necessari per a alguns pacients amb mieloma múltiple. limfomes i altres malalties de la sang.

En termes generals,  es pot registrar com a donant de medul·la òssia tota persona sana des dels 18 fins als 40 anys , sempre que no pateixi cap malaltia susceptible de ser transmesa al receptor i que tampoc no pateixi cap malaltia que pugui posar en perill la seva vida pel fet de la donació. Un cop registrat, un donant pot romandre inscrit fins a una edat màxima de 60 anys.

Segons xifres de 2021 del Banc de Sang i Teixits, la donació de medul·la va baixar a Catalunya un 40% respecte a l’any anterior. El fet que donant i receptor hagin de ser compatibles fa que els donants entrin a formar part d’un registre mundial del qual formen part prop de 40 milions de persones. Tot i això, hi ha pacients que, un cop descartat la compatibilitat amb un membre de la seva família, tampoc el troben dins el registre de donants mundials.

Per aquest motiu és tant important les jornades com la d’aquest dissabte, de cara a fer créixer el nombre de donants al nostre país.

UN MATCH X UNA VIDA, CAMPANYA DE LA FUNDACIÓ JOSEP CARRERAS I L’ONT

El 2019, i gràcies en part a la campanya #UnMatchxUnaVida, la Fundació Josep Carreras va aconseguir augmentar la probabilitat de fer match i vam respondre a més de 1.000 sol·licituds sobre la donació de medul·la. Però, sobretot, vam aprendre que entre tothom es pot salvar vides.

Enguany, l’entitat presenta el Match Tour, un tour carregat de possibilitats, amor i vida que té l’objectiu d’augmentar el Registre de Donants de Medul·la Òssia i superar els 500.000.

Per això, el divendres 15 de setembre, a partir de les 17 h, la Fundació Josep Carreras arrenca la seva campanya a l’Edifici Històric, Aula Magna de la Universitat de Barcelona.

Font: F. Josep Carreras, ONT, Banc de Sang i Teixits