15 de febrer, Dia Mundial del Càncer Infantil

El 15 de febrer es commemora el Dia Internacional del Càncer Infantil. L’objectiu és conscienciar sobre aquesta malaltia que afecta els més menuts i adolescents, i expressar el suport als infants malalts, els supervivents i les seves famílies. Les entitats de la FECEC que atenen nens i nenes afectats de càncer celebren aquesta efemèride.

La Fundació Josep Carreras té en marxa una campanya de sensibilització i de captació de fons per a la investigació de la leucèmia infantil. La leucèmia afecta més de 350 infants a l’any al nostre país, un terç dels quals són menors de quatre anys. En nens és considerada una malaltia rara i per a la indústria no és potencialment rendible investigar-la. Per aquest motiu, demanen el teu suport en la lluita contra la leucèmia infantil.

De la seva banda, l’AFANOC enceta una nova campanya, que porta per lema “Un pas més”, per posar de manifest el procés que travessen les famílies que viuen el diagnòstic de càncer d’un dels seus membres, especialment quan es tracta d’un infant o adolescent. Al davant se’ls obre un camí desconegut ple d’obstacles i dificultats que obliguen a fer un seguit de passes que mai es voldrien fer. Però és només fent-les quan assumim i acceptem la realitat del moment i, encara que aquesta impliqui fer-ne alguna enrere, també forma part del procés.

820x312

Cada any a Catalunya més de 150 infants superen un càncer. La cara oculta és que el 80% dels infants supervivents viu amb seqüeles físiques, psicològiques o neurocognitivies, entre d’altres. La Fundació Enriqueta Villavecchia treballa per atendre també aquesta realitat.

274121880_2056954934483806_2259521310287286418_n

El càncer infantil en xifres

El càncer és una de les principals causes de mort de nens i adolescents a tot el món, on cada any més de 400.000 nens són diagnosticats amb aquesta malaltia. Els càncers més freqüents són les leucèmies (25%), les neoplàsies del Sistema Nerviós Central (SNC) (20%) i els limfomes (14%).

Als països d’ingressos alts, on en general hi ha accés a serveis d’atenció integral, més del 80% dels nens afectats de càncer es curen, però als països d’ingressos baixos o mitjans es curen menys del 30%.

WHO-childhood-cancer-SPA-fixed-2

El càncer infantil a Catalunya

S’estima que a Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous anuals (0-14 anys). Malgrat aquest baix volum el càncer és, a Catalunya, la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys i la segona causa dels 15 als 24 anys, després dels accidents.

La supervivència ha arribat al 77% als 5 anys en els últims anys a Espanya i és similar a la mitjana europea.

 

*Foto de portada Fundació Josep Carreras