Des de fa 15 anys a Luxemburg, l’Organització Internacional del Càncer Infantil va declarar el 15 de febrer com el Dia Internacional del Nen amb Càncer, un dia pensat per conscienciar i sensibilitzar la societat sobre les necessitats i problemes que han d’afrontar els nens i adolescents malalts de càncer i les seves famílies.
En motiu d’aquest dia, l’Ajuntament de Barcelona va organitzar el dia abans, una recepció prèvia a l’acte d’encesa de llums de la façana principal de l’Ajuntament de Barcelona, amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil. L’acte va tenir lloc el dimecres 14 de febrer, a les 18.30 hores, al Saló de la Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, plaça Sant Jaume, 1.
En la mateixa línia, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), entitat adherida a la FECEC, ha posat en marxa la campanya #llumpelcancerinfantil. La ides és que la llum és l’element que fa que les coses siguin visibles i per tant, prenguem consciència d’elles. La llum aporta claredat en tots els sentits, ens guia en la foscor i ens il·lumina per fer millor les coses.
Utilitzant aquestes frases com a metàfora de la tasca que fa l’entitat, es vol fer visible una realitat sovint desconeguda i que, amb ella, intentem aportar una mica de claredat a la situació que han de fer front les famílies amb un infant o adolescent malalt. Els guiem per un camí ple d’incerteses i moments de foscor, un camí difícil que haurem d’afrontar tots plegats, durant el temps que duri la malaltia. La idea és fer visible aquesta realitat el pròxim 15 de febrer omplint les xarxes socials de llum amb una fotografia que simbolitzi la teva manera d’il·luminarte i penjant-la a les xarxes amb el hashtag #llumpelcancerinfantil.
A Espanya, cada any es diagnostiquen prop de 1.400 nous casos de nens amb càncer de 0 a 18 anys. Tot i ser una malaltia rara, el càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia fins als 14 anys.
El tipus de càncer més freqüent en els nens és la Leucèmia (25%), seguit dels tumors del sistema nerviós central (19,6%) i els limfomes (13,6%), segons el Registre Nacional de Tumors Infantils. El RNTI contribueix a la lluita contra el càncer en la infància mitjançant l’estudi de la supervivència dels nens amb càncer a Espanya i la seva comparació internacional; l’estudi de la incidència i les seves tendències; i col·laborant a l’estudi de factors de risc causal.
La taxa de supervivència a 5 anys de 0 a 14 anys arriba gairebé el 80%, segons la Societat Espanyola de Hemato-Oncologia Pediàtrica (http://www.sehop.org). Una dada esperançadora que aspira a ser del 100% ja que una sola mort per càncer infantil és massa.
Pel que fa a les dades sobre adolescents, no es registren degudament en el Registre de Tumors Infantils (http://www.uv.es/rnti/), ja que en la majoria dels casos són tractats en Unitats d’Adults.
Davant d’aquestes xifres, el Dia Internacional del nen amb càncer és un dia per subratllar que tots els nens necessiten tenir accés a un diagnòstic i un tractament precís i a temps i, també, que tot nen amb càncer mereix la millor atenció mèdica i psicològica, independentment del seu país d’ origen, raça, estatus econòmic o classe social.