15 de febrer, Dia Internacional del Càncer Infantil

Dilluns 15 de febrer se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre aquesta malaltia i reivindicar que tots els nens i nenes del món tinguin accés a un diagnòstic i tractament adequat. A Espanya, cada any es detecten al voltant de 1.400 nous casos en pacients menors d’edat. Malgrat ser una malaltia rara, als països desenvolupats el càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia fins als 14 anys.

cáncer infantil

La Leucèmia és el tipus de càncer infantil més freqüent, en un de cada quatre casos, seguit dels tumors del sistema nerviós central (19,6%) i els limfomes (13,6%), segons dades del Registre Nacional de Tumors Infantils (RNTI).

Posa’t la Gorra. 20 anys sensibilitzant

Dilluns 15 de febrer l’associació AFANOC inaugura l’exposició ‘Posa’t la Gorra! 20 anys sensibilitzant’ al hall del Maternoinfantil de l’hospital Vall d’Hebrón de Barcelona. La mostra es podrà visitar fins el 26 de febrer. ‘Posa’t la gorra’ ha esdevingut un símbol de sensibilització sobre el càncer infantil, tal com es posa de manifest en aquesta exposició retrospectiva de fotografies que repassa dues dècades de trajectòria. Al llarg d’aquest temps l’AFANOC ha comptat amb la col·laboració de dissenyadors de renom internacional que han donat la seva visió sobre a la gorra. Fins ara han estat Jordi Labanda, Kukuxumusu, Custo Dalmau, Roser Capdevila, Munich, Desigual, Agatha Ruiz de la Prada, Pepe Jeans i aquesta última, de Natura. Procurant lligar sempre el disseny de la gorra amb valors que representen l’enfocament sobre la malaltia: acceptació, positivisme, fortalesa, esforç.

expo

A més, i degut a la impossibilitat de celebrar la festa del Posa’t la Gorra! a la Seu Vella de Lleida, l’AFANOC Lleida organitza per primera vegada el concurs de fotografia “Posa’t la Gorra!”. Està obert a la participació de qualsevol persona, aficionada o professional. Bases concurs.

Fundació Josep Carreras contra la leucèmia

La Fundació Josep Carreras, de la seva banda, estrena un documental de 30 minuts titulat “Els bebès també tenen leucèmia”, que es pot veure a la web https://www.fcarreras.org/ca/leucemiainfantil. Allà també es pot comprar el conte il·lustrat infantil “El bebè forçut” sobre un petit que té leucèmia, i un quadern de passatemps. Tots els beneficis es destinen íntegrament a programes de recerca de leucèmies infantils.

Imatge per FECEC

Elevada taxa de supervivència

La bona notícia sobre la leucèmia infantil és l’elevada taxa de supervivència, que arriba gairebé al 80% cinc anys després del diagnòstic en pacients de 0 a 14 anys. Aquestes són xifres publicades per la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques. El Registre de Tumors Infantils no identifica els casos en adolescents, ja que la majoria són tractats en les Unitats d’Adults.

Càncer Infantil i COVID-19

Una recerca dirigida per la Universitat de Birmingham, i publicada en el British Journal of Cancer, ha conclòs que els nens amb càncer i positius de Covid-19 no tenen un major risc d’infecció greu en comparació amb els nens sans. De fet, la majoria dels petits que van participar en l’estudi van desenvolupar infeccions lleus o eren asimptomàtics. Cap pacient va morir per aquesta malaltia i només un cinc per cent va necessitar vigilància intensiva.