15 de febrer, Dia Internacional del Càncer Infantil

Des de fa 17 anys a Luxemburg, l’Organització Internacional del Càncer Infantil va declarar el 15 de febrer com el Dia Internacional del Nen amb Càncer, un dia pensat per conscienciar i sensibilitzar la societat sobre les necessitats i problemes que han d’afrontar els nens i adolescents malalts de càncer i les seves famílies.

1. dia internacional nen càncer

Amb l’objectiu de sensibilitzar i normalitzar aquesta situació, l’AFANOC, una de les entitats adherides a la nostra federació, llença cada any la campanya Posa’t la Gorra! Un gest que l’entitat realitza vàries vegades a l’any per fer visible aquesta realitat, ja que la caiguda de cabell és un dels símptomes més evidents del tractament i transforma, de manera radical, el seu aspecte i, per això, sovint, els nens es cobreixen amb una gorra. Aquesta festa, doncs, és un símbol de solidaritat vers tots aquests infants.

La Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, una altra de les entitats que pertanyen a la FECEC, ports més de 20 anys donant cobertura integral de les necessitats dels nens i joves en tractament oncològic a Catalunya i les de les seves famílies.

Dades

A Espanya, cada any es diagnostiquen prop de 1.400 nous casos de nens amb càncer de 0 a 18 anys. Tot i ser una malaltia rara, el càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia fins als 14 anys.

El tipus de càncer més freqüent en els nens és la Leucèmia (25%), seguit dels tumors del sistema nerviós central (19,6%) i els limfomes (13,6%), segons el Registre Nacional de Tumors Infantils. El RNTI contribueix a la lluita contra el càncer en la infància mitjançant l’estudi de la supervivència dels nens amb càncer a Espanya i la seva comparació internacional; l’estudi de la incidència i les seves tendències; i col·laborant a l’estudi de factors de risc causal.

La taxa de supervivència a 5 anys de 0 a 14 anys arriba gairebé el 80%, segons la Societat Espanyola de Hemato-Oncologia Pediàtrica (http://www.sehop.org). Una dada esperançadora que aspira a ser del 100% ja que una sola mort per càncer infantil és massa.

Pel que fa a les dades sobre adolescents, no es registren degudament en el Registre de Tumors Infantils (http://www.uv.es/rnti/), ja que en la majoria dels casos són tractats en Unitats d’Adults.

Davant d’aquestes xifres, el Dia Internacional del nen amb càncer és un dia per subratllar que tots els nens necessiten tenir accés a un diagnòstic i un tractament precís i a temps i, també, que tot nen amb càncer mereix la millor atenció mèdica i psicològica, independentment del seu país d’ origen, raça, estatus econòmic o classe social.