14 d’octubre: Dia Mundial de les Cures Pal·liatives 2023

cures-paliatives

El Dia Mundial de les Cures Pal·liatives se celebra el segon dissabte del mes d’octubre, que enguany és el dia 14.

L’objectiu d’aquesta jornada, organitzada pel comitè de l’Aliança Mundial de Cures Pal·liatives, és donar suport a les cures pal·liatives arreu del món, amb la finalitat d’augmentar la conscienciació i la comprensió de les necessitats de les persones que viuen amb una malaltia que els limita la vida i de les seves famílies.

QUÈ SÓN LES CURES PAL·LIATIVES?

Les cures pal·liatives són el tipus d’atenció o tractament que s’ofereix a les persones, independentment de l’edat, que tenen una malaltia crònica avançada o es troben en situació de final de la vida.

Les cures pal·liatives ofereixen una atenció de qualitat que permet una vida i una mort dignes, i proporcionen als pacients i a les seves famílies el suport físic, social, emocional i espiritual necessari perquè els darrers dies de vida puguin transcórrer de la millor manera possible, sigui a casa o en un centre sanitari. 

L’objectiu és millorar, tant com es pugui i al més aviat possible, la qualitat de vida de la persona malalta i del seu entorn cuidador. Tot això té la missió de mitigar el patiment (físic i psicoemocional) associat a la mort i oferir la màxima ajuda possible a la persona malalta, i també al seu entorn cuidador, per viure bé el tram final de la vida i morir d’una forma digna i acompanyada.

LES ENTITATS DE LA FECEC, JUNTS CONTRA EL CÀNCER I EL FINAL DE VIDA

Les entitats que formen part de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) donen serveis de cures pal·liatives mitjançant el voluntariat que atén els pacients en el seu final de vida als hospitals i també amb l’equip de persones psicooncòlogues al Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES).

Font: Departament de Salut