13 de juny, Dia Mundial del Càncer de Pell

junts-contra-el-cancer-dia-mundial-cancer-de-piel

Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut, en 2020 es van diagnosticar al món més d’1,5 milions de casos de càncer de pell al món, dels quals 120.000 van ser mortals. Per a conscienciar la població de la importància de prevenir aquest tipus de tumors, avui, 13 de juny, se celebra a tot el món el Dia Mundial del Càncer de Pell.

A Espanya, segons xifres de la SEOM, la incidència en 2023 del càncers de pell melanoma serà de 8.049 casos, tot i que la supervivència a 5 anys és alta (82,3% en homes i 88,9%, segons xifres dels pacients diagnosticats entre 2008 i 2013.

El càncer de pell és un dels més freqüents al món i es divideix en dos tipus: els càncer de pell no melanoma (que inclou carcinomes de cèl·lules bassals, de cèl·lules Merkel, de cèl·lules escamoses de la pell i limfomes cutanis, entre d’altres) i els melanomes (el menys freqüent però el més mortal). Depenent del tipus de càncer de pell, els factors de risc són diferents, però l’exposició solar sense protecció o amb mesures de protecció insuficients és la principal causa de càncer de pell al món.

PRENDRE EL SOL SENSE PROTECCIÓ, PRINCIPAL CAUSA DE CÀNCER DE PELL

En concret, són els raigs ultraviolats (UV), una petita part dels raigs solars, els que causen danys a la pell, en danyar l’ADN de les cèl·lules cutànies i aquestes comencen a créixer sense control. Aquests raigs ultraviolats no només els emet el sol sinó també el sol artificial (llums solars i llits bronzejadors).

SEGUEIX ELS CONSELLS DE LA CAMPANYA DE LA PROTECCIÓ SOLAR DE LA FECEC, JUNTS CONTRA EL CÀNCER

Per evitar el càncer de pell, cal seguir una sèrie de recomanacions bàsiques, com les que compartim en la nostra Campanya de Protecció Solar “La teva pell té memòria” durant tot l’estiu: evitar l’exposició directa al sol sense la deguda protecció (crema solar de factor +50, barret, ulleres de sol i roba de cotó) als mesos de més calor, fer una exposició solar progressiva, protegir-se els dies de núvols també, evitar les hores centrals del dia per prendre el sol… aquestes són alguns dels consells per als adults, sigui quin sigui el seu to de pell. Pel que fa als infants i nadons, la protecció d’extremar encara més, perquè els més petits tenen la pell més sensible i el risc de cremades és més alt en el seu cas.

REVISA LES PIGUES DE LA TEVA PELL

Si notes alguna anomalia a la teva pell (una piga o lunar sospitós), comprova si segueix la regla AVCDE per comprovar signes de malignitat:

A d’asimetria: un costat del lunar no es correspon a l’altra meitatV de vores: les vores de la piga són irregulars.C de color: té un color no uniforme (diferents colors) o estrany.D de diàmetre: la piga mesura uns 6 mmE d’evolució: la grandària, el color o la forma de la piga canvia amb el temps.

Si detectes algun d’aquests símptomes, visita el més aviat possible el teu metge de capçalera o dermàtoleg.

Autor: FECEC