13 de juny, Dia Mundial del càncer de pell. Segueix aquestes recomanacions

El 13 de juny, se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pell amb l’objectiu d’informar i conscienciar la població sobre la importància de prevenir els tumors cutanis. No en va, el càncer de pell és la forma més freqüent de càncer a tot el món, representant al voltant del 50% de tots els tumors que es diagnostiquen cada any al planeta.

unidad-cancer-de-piel

En l’actualitat es distingeixen dos tipus de càncer de pell: melanoma (5% dels casos) i càncer de pell no melanoma (95% dels casos). Si bé menys del 5% dels càncers de pell són melanomes, aquest tipus de tumor és responsable d’aproximadament el 90% de les morts produïdes per el càncer de pell a tot el món.

Radiació ultraviolada

El principal factor de risc per al càncer de pell -melanoma o no melanoma- és la radiació solar, concretament la radiació ultraviolada (UV). Per tant, el risc de desenvolupar un tumor cutani és superior en les zones més assolellades, tal com demostra la major incidència de melanoma, fins a tres vegades superior, en els arxipèlags i sud de la península enfront de la resta del país; o que la incidència de càncers de pell no melanoma és més de 100 vegades superior a Austràlia 1035 casos en homes i 472 en dones per cada 100.000 habitants i any que a Finlàndia -6 casos en homes i 4 en dones per 100.000 habitants i any.

Recomanacions:

  • Evita l’exposició al sol durant les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 hores), quan la llum ultraviolada és més intensa.
  • Utilitza barreres físiques perquè el sol no arribi a la pell: para-sols, barrets d’ala ampla (per protegir també coll i les orelles), samarretes, etc.
  • Aplica sobre la pell fotoprotectors solars amb filtres de protecció UVA adequats al teu fototip (tipus de pell). En totes les edats, porta ulleres de sol que absorbeixin el 100% de les radiacions ultraviolada.
  • Tingues en compte el lloc on estàs: platja, muntanya …, per adequar encara més les mesures de protecció.
  • Beu abundant aigua per evitar la deshidratació.
  • Protegeix-te també en els dies ennuvolats, els raigs ultraviolats travessen els núvols.
  • Evita altres fonts de llum ultraviolada (làmpades bronzejadores) perquè augmenten el risc d’aparició de melanoma.
  • Examina’t periòdicament dels lunars. Encara que la majoria dels lunars mai arriben a convertir-se en melanoma, alguns sí que ho fan. És important l’auto examen per conèixer el patró dels nostres lunars i detectar qualsevol canvi.

Com veus, protegir-te enfront d’aquest càncer no és difícil. S’acosten èpoques de sol i per tant, èpoques en què hem d’extremar les precaucions.

Sigui com sigui, la millor intervenció per prevenir el desenvolupament d’un càncer de pell és evitar l’exposició al sol a les hores en què la radiació és més forta -entre les 12:00 i les 16:00 hores- i utilitzar fotoprotectors solars adequats.