13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

L’objectiu del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell és sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.

parasol-g1e3fee855_1920

Més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència.

En l’actualitat es distingeixen dos tipus de càncer de pell:

  • Melanoma. És el menys comú, però també el més agressiu. El principal factor de risc és la intensitat a l’exposició de la llum solar.
  • No melanoma. Suposa la majoria dels casos. La incidència augmenta significativament amb l’edat i és poc freqüent abans dels 45 anys. El principal factor de risc és l’acumulació d’hores d’exposició al sol al llarg de la vida.

PAUTES PER A L’AUTOEXPLORACIÓ DE LA PELL

Per reconèixer de forma precoç l’aparició d’un melanoma, pot resultar útil aplicar l’anomenada regla de l’AVCD, que descriu les característiques més freqüents de les lesions amb el risc de ser o esdevenir melanoma:

  • Asimetria: si tracem un eix imaginari que separi la piga en dues meitats, observem que una meitat no és igual que l’altra.
  • Vores: els melanomes o les seves lesions precursores solen tenir les vores irregulars.
  • Color: les lesions malignes o amb potencial maligne presenten habitualment més d’un color, i es barregen de forma irregular. No hi ha cap color que de forma aïllada s’associï a més risc.
  • Diàmetre: les lesions amb més de sis mil·límetres de diàmetre tenen més risc de desenvolupar un melanoma.

Cal explorar la cara, el cuir cabellut i les mans, centrar-se en el coll, el pit i la part superior del cos, aixecar braços per explorar-ne la part interna i les aixelles, i revisar natges i part posterior de les cames i plantes dels peus, entre d’altres.

Si s’identifica una lesió pigmentada que compleixi alguna d’aquestes característiques, o davant l’aparició d’una nova lesió, s’ha de consultar el metge per avaluar-ne el risc.