12 símptomes que ens avisen d’un càncer

El càncer és un grup de malalties que pot manifestar-se pràcticament amb qualsevol símptoma. “Les senyals d’alarma dependran de l’òrgan al qual afecten, de la seva extensió i mida”, explica el Dr. Pedro Aramburo, Director Mèdic de l’Institut de Tècniques Avançades contra el Càncer (iTAcC).  No obstant això, es poden identificar 12 senyals d’alarma.

12 símptomes per detectar càncer

1. Pèrdua de pes inexplicable

La pèrdua de pes és un símptoma comú en la majoria dels casos de càncer. Es considera senyal d’alarma si ronda els 5 quilos i es produeix de forma no esperada. És un símptoma habitual en els tumors digestiu (pàncrees, estómac, esòfag o pulmó) o en tumors avançats.

2. Febre

La febre es pot deure en processos com la leucèmia o el limfoma.

3. Cansament

A mesura que el càncer progressa, el cansament pot esdevenir un símptoma de malaltia, encara que en alguns casos, com en la leucèmia, pot ser un dels primers símptomes, o bé un símptoma secundari a una anèmia provocada per la pèrdua de sang en tumors de còlon o estómac.

4. Dolor

En el càncer d’ossos o el testicular, el dolor pot ser un símptoma inicial, igual que en tumors cerebrals, la cefalea que no remet és un senyal d’alarma.

5. Canvis en la pell

A més de les alteracions en la forma, mida i aspecte de les pigues pròpies del càncer de pell, altres tipus de neoplàsia poden provocar altres canvis en la pell com: icterícia, enrogiment, picor, creixement del pèl …

6. Restrenyiment o diarrea

El canvi en la regularitat intestinal pot ser un símptoma associat al càncer de còlon.

7. Ferides que no cicatritzen

De vegades, el càncer de pell pot guardar semblança amb úlceres que no cicatritzen, igual que es produeix en el càncer oral i ha de posar en guàrdia a fumadors. A la zona genital també ha de posar sobre avís tant a homes com a dones.

8. Taques blanques a la boca

Aquestes petites taques blanques poden ser lesions precanceroses freqüents en persones que fumen en pipa i, de no tractar a temps, poden esdevenir càncer de boca.

9. Sagnat inusual

Tossir sang s’associa al càncer de pulmó; en femta, a càncer colorectal; vagina, a càncer de coll d’úter o endometri; en l’orina, a un càncer de bufeta o ronyó; i al mugró, a un càncer de mama.

10. Aparició de bonys

Molts càncers es poden palpar a través de la pell, especialment el càncer de mama, testicles, ganglis limfàtics i teixits tous. Qualsevol massa dura nova ha de resultar sospitosa.

11. Dificultat per empassar

Pot ser un símptoma de càncer d’esòfag, d’estómac o de faringe.

 12. Tos persistent

Pot ser un signe de càncer de pulmó o vies aerodigestives superiors. El canvi de veu pot ser un signe de càncer de laringe (caixa sonora) o de càncer de pulmó.