12 mesures per reduir el risc de càncer a Europa

La International Agency for Research on Cancer (IARC) que pertany a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) proposa un nou codi revisat per reduir els tumors mitjançant l’adopció d’hàbits de vida saludables i la reducció de riscs externs.

12 mesures del codi europeu contra el càncer
L’activitat física redueix el riscs de càncer.

La IARC ha publicat la quarta edició del Codi Europeu Contra el Càncer, amb la participació de la Comissió Europea. El nou codi proposa 12 punts per adoptar estils de vida més saludables i millorar la prevenció del càncer. Aquest és el darrer treball realitzat per especialistes i científics en funció de l’evidència recollida fins ara. El codi, basat en les últimes evidències científiques, és una eina important per a la prevenció del càncer, tant per als individus com per als governs, els consellers de salut i els legisladors, per establir les bases, crear entorns i adoptar estils de vida més saludables per prevenir el càncer a Europa. El codi remarca la importància de responsabilitzar-se de la salut per prevenir el càncer. L’últim codi es va publicar el 2003 i des d’aleshores la Unió Europea compta amb 13 membres més per la qual cosa s’ha tingut en compte la gran diversitat de poblacions i d’estils de vida.

Així, per exemple, entre les dades sobre la importància de deixar de fumar, el IARC destaca que el tabac és la principal causa prevenible de malaltia i mortalitat, i que el risc de càncer de pulmó és entre 20-25 vegades més freqüent en fumadors que en aquells que no ho són. També exposa altres tumors i patologies cròniques relacionades amb el consum de tabac. Quant a l’excés de pes, a Europa les poblacions amb un estil de vida saludable que s’adhereixen a les recomanacions mostren una reducció del risc estimada del 18 per cent respecte a les que no les compleixen.

Cada apartat del codi, que es pot consultar en aquest enllaçinclou informació que relaciona els mals hàbits amb el risc de càncer i respon les preguntes més comunes que es fan els pacients.