11 de juny: Dia Mundial del Càncer de Pròstata

El càncer de pròstata continua sent el de més incidència en homes tant en Catalunya com en tot l’Estat espanyol. En el món, se situa com el quart tipus de càncer més freqüent en global, amb 1.467.854 persones diagnosticades en 2022, i el segon més freqüent en homes, per darrera del càncer de pulmó. Per conscienciar sobre la malaltia, l’11 de juny se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pròstata.

A Catalunya, l’incidència en 2023 ha estat de 4.850 casos (segons xifres del Pla Director d’Oncologia), i a Espanya, l’estimació de casos per 2024 se situa en 30.316 nous diagnòstics (segons xifres de la SEOM). Pel que fa a la supervivència, a Catalunya se situa en el 90,8% i a l’Estat, en 89,8%. Quant a la mortalitat, en tot el món, ocupa el 8è lloc, amb 397.430 defuncions (segons xifres de l’OMS); i a Espanya, el 5è lloc amb 5.962 morts (segons xifres de 2022). A Catalunya, la xifra de defuncions per càncer de pròstata en 2023 va ser de 868 persones.

Què és i símptomes

El càncer de pròstata és el tumor que es forma en els teixits de la glàndula de l’aparell reproductor masculí que es troba a sota de la bufeta i davant del recte. La seva mida és similar a la d’una nou i envolta una gran part de la uretra (el tub que condueix l’orina a l’exterior des de la bufeta).

Els principals símptomes d’aquest tipus de tumors són:

  • Problemes en orinar, incloent-hi un flux urinari lent o afeblit o necessitat d’orinar amb més freqüència, especialment de nit.
  • Sang en l’orina o el semen.
  • Disfunció erèctil.
  • Dolor en els malucs, l’esquena (columna vertebral), el tòrax (costelles) o altres àrees pel fet que el càncer que s’ha propagat als ossos.
  • Feblesa o endormiscament de les cames o els peus, o fins i tot pèrdua del control de la bufeta o els intestins ja que el càncer comprimeix la medul·la espinal.

“Present i futur del càncer de pròstata”

El 2022, la FECEC Junts contra el Càncer va dedicar un dels seus Diàlegs FECEC del cicle “De l’abans al després del càncer” al càncer de pròstata. La Dra. Begoña Mellado, de la Unitat d’Urologia del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic , i Mati Segura, sexòloga, terapeuta sexual i de parella, van aportar la seva visió com a professionals; mentre que Alfons Cabrera, pacient, va compartir el seu testimoni. Aquest conjunt de mirades ens va acostar a la realitat present del càncer de pròstata i les perspectives de futur. Aquí el pots recuperar: