Vuit de cada deu pacients que reben cures pal·liatives són malalts oncològics

El 83% dels pacients tractats a la unitat de cures pal·liatives de l’hospital Santa Caterina de Salt son malalts oncològics, i el 17% restant són pacients que estan en fases terminals de malalties no oncològiques. Aquesta unitat està dotada de 18 llits i l’any passat va tenir 437 persones ingressades, que van fer una estada mitjana de 9,3 dies.

Unitat de cures pal·liatives

Justament divendres es va inaugurar al palau de congressos de Girona el IX Congrés de la Societat Catalanobalear de Cures Pal·liatives, amb la participació de més de 300 professionals, que van tractar l’actualització de coneixements i van debatre estratègies que ajudin a millorar l’atenció dels malalts.

La doctora Rosa Roca, cap de la unitat de cures pal·liatives de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i presidenta del comitè organitzador del congrés, va explicar que els components essencials de les cures pal·liatives són el control dels símptomes, el suport psicosocial i el treball en equip i interdisciplinar.

En aquest marc, l’experta va destacar del programa científic la detecció dels símptomes en situacions complexes i com encarar la presa de decisions tenint en compte aspectes bioètics.

També es va tractar l’atenció pal·liativa pediàtrica i altres temes com ara la recerca i la formació en la especialitat. En el congrés hi van participar ponents referents en la temàtica, com ara el doctor Xavier Gómez–Batiste, actual oficial mèdic per cures pal·liatives i de llarga durada de l’OMS. La seva missió es dissenyar i iniciar la implementació d’un programa sistemàtic de cures pal·liatives.

Un protocol d’actuació conjunt

En el marc del projecte d’unificació de serveis entre el Trueta i el Santa Caterina, un grup de professionals de l’ICS, de l’IAS i de l’ICO Girona estan treballant un protocol comú del procés d’atenció pal·liativa del pacient. La detecció precoç de les necessitats d’aquests pacients, fràgils, i les seves famílies, així com la millora de l’atenció del malalt a domicili, són algunes de les qüestions que s’inclouran en el document.